Оманският фонд заведе иск срещу България заради фалита на КТБ
Оманският фонд заведе иск срещу България заради фалита на КТБ / снимка: БГНЕС

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи Ройтерс, като се позовава на онлайн базата данни на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове.

5.8% от БВП е дефицитът на България за 2014-а, отчита Евростат

Фондът на генералния държавен резерв на Султаната Оман притежаваше 30-процентов дял в КТБ, която бе четвъртият най-голям кредитор в България, преди да фалира през 2014 г.

Пострадали от КТБ: Искаме наказателна процедура срещу България

Този фалит предизвика най-голямата финансова криза в балканската страна от 90-те години на миналия век. Наложи се София да плати 3,6 милиарда лева, за да покрие общия размер на гарантираните депозити.

Фондът настоява да получи най-малко 150 милиона евро, съобщи за Ройтерс запознат със случая адвокат. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ, каза адвокатът.

Горанов: Очевидно в КТБ през цялото време не са спазвани банковите стандарти

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

Източник: БТА.