Реформаторите настояват за изслушване на ЦИК и министри
Реформаторите настояват за изслушване на ЦИК и министри / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите настояват за изслушване на ЦИК и министри
82539
Реформаторите настояват за изслушване на ЦИК и министри
  • Реформаторите настояват за изслушване на ЦИК и министри

Движение България на гражданите ще предложи на партньорите си в Реформаторския блок на балотажите в Пловдив и Банско да подкрепят кандидатите на ВМРО. От движението настояват за изслушване в Народното събрание на членовете на ЦИК и министрите, които отговарят за изборите, които да обяснят за пропуските в организацията при приемането и обработката на изборните резултати. Според лидера на ДБГ Меглена Кунева начинът да се противодейства на т.нар. модел „Кой" , който все още съществува, е антикорупционният закон.

В следващите дни ще се проведе Изпълнителен съвет на Реформаторския блок, на който петте партии в него ще обсъдят изборните резултати и евентуални общи действия за втория тур на изборите, в градовете, където ще има балотаж. Зам.-председателят на Движение "България на гражданите" Найден Зеленогорски каза, че ще предложат на партньорите си подкрепа за кандидатите на ВМРО. "Ще предложим на втория тур на подкрепим Славчо Атанасов в Пловдив, както и кандидата на ВМРО в Банско Александър Краваров. Надяваме се, че колегите ще се вслушат в нашите аргументи и ще имаме обща подкрепа на Реформаторския блок на тези балотажи", каза Зеленогорски.

Недоволство в „Арена Армеец", хората сравняват залата със затвор (ВИДЕО)

Лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева определи резултата на РБ от местните избори като стабилен. Според нея политическата формация е направила и пробив в някои населени места. Тя посочи силното представяне в Плевен, където кандидатът им Георг Спартански е с най-висок процент и отива на балотаж, и в Добрич, където също ще има балотаж с участието на кандидата на РБ Йордан Йорданов. По думите на Кунева кандидадите на ДБГ в градове като Свищов и Русе са събрали най-много преференции.

Според Меглена Кунева преодоляването на т.нар. модел „Кой" е трудно и няма да стане бързо. Спорде нея това може да стане с антикорупционния закон. "Не мога да ви обещая, че ще може да се напреви чудо от датата на предишните парламентарни избори до броени месеци, но това, за което аз нося отговорност, е антикорупционният закон и моят въпрос е ясен към всички - искаме ли да знаем едни 5000-6000 души в държавата какво притежават; искаме ли да знаем кой в какъв конфликт на интереси може да изпадне. През този закон може да се даде отговор на модела "Кой", обясни Кунева.

ДБГ също реагираха на проблемите при организацията по приемането и обработването на изборните резултати. Те поискаха възможно най-скоро да се намери решение и хората в зала „Арена Армеец" да бъдат пуснати, без да се нарушава изборният процес, както и да бъдат изслушани ЦИК и отговорните за изборите министри.