Промяна в Изборния кодекс, за да няма друг път „Арена Армеец 2, иска Дончев
Промяна в Изборния кодекс, за да няма друг път „Арена Армеец 2, иска Дончев / снимка: БГНЕС, архив

Правителството призова Централната избирателна комисия за намиране на бързо решение на сложната ситуация с предаването на протоколите в столичната зала Арена Армеец. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви готовността на кабинета да окаже пълно съдействие за решаване на ситуацията с чакащите повече от 12 часа председатели на секционни избирателни комисии.

Миков: Свидетели сме на мръсни избори

Дончев направи анализ на основните причини за усложняване на изборния процес в София и увери, че няма причина да се мисли за опорочаване на вота.

Основните причини за бавната обработка на книжата са предпоставени в изборния кодекс, каза Дончев.

ГЕРБ: ЦИК отхвърли два варианта за справяне с хаоса в „Арена Армеец"

„Първо, лимитирането на броя на членовете на ОИК до 19, което затруднява работата за община като София. На второ място част от нововъведенията, най вече свързаното с много по-чувствителната процедура по избор на кметове в много по-малки населени места. Допълнителен факт е, че референдумът дава допълнителен товар, което в случая на може да е причина. Последните местни избори бяха съчетани с друг избор. Основната тема трябва да бъде по какъв начин да се промени изборното законодателство, за да не се сблъскваме друг път с подобна ситуация", каза Дончев.

ЦИК иска допълнителни пари и почивен ден за СИК и ОИК в големите градове

Създалата се ситуация не предпоставя каквито и да било опасности от опорочаване на вота или подмяна, изкривяване на изборните резултати и Дончев няма съмнения за това, увери самият той. По отношение на ситуацията в Арена Армеец, вицепремиерът каза, че топката за отговорността се прехвърляла и той не би направил подобно нещо. Това, което зависи от правителството, е направено, декларира Томислав Дончев.