ГЕРБ иска промяна в Конституцията за депутатския имунитет
ГЕРБ иска промяна в Конституцията за депутатския имунитет / снимка: БГНЕС, архив
ГЕРБ за промяната в Конституцията
82521
ГЕРБ за промяната в Конституцията
Кога НС ще реши за разрешението за арест на Сидеров
  • ГЕРБ за промяната в Конституцията
  • Кога НС ще реши за разрешението за арест на Сидеров

ГЕРБ започва консултации с останалите парламентарни сили за промяна на депутатския имунитет. Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. ГЕРБ ще поиска отпадането на чл. 70 от Конституцията, който предвижда имунитет на депутатите за арест при извършването на противообществени прояви.

Депутатите остават без имунитет, освен за работата си в пленарна зала. Това ще стане с промяна в Конституцията, която инициира ГЕРБ след скандалите с Волен Сидеров и депутати от "Атака". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че текстове от чл. 70 от Конституцията на България затрудняват работата на правоохранителните органи при случаи като снощните изпълнения на Волен Сидеров.

„Изпълнителната комисия на ГЕРБ взе решение народните представители от парламентарната група на партията да инициираме изменение на Конституцията за отпадане на член 70 от нея. Още във вторник започваме консултации с представители на партиите в парламента. Надявам се да получим подкрепа, за са преуредим по нов начин института на имунитета на народния представител", каза Цачева.
Тя коментира дали и как може да се отнеме имунитетът на лидера на Атака Волен Сидеров. Сутринта тя е получила искане от главния прокурор за даване разрешение от Народното събрание за възбуждане на наказателно производство спрямо двама народни представители, както и искане за даване на разрешение за задържане на същите народни представители.

Ще бъде внесен проект за решение за сформиране на комисия, ако дотогава не постъпи изрично съгласие от двамата народни представители за даване на подобно разрешение, обясни парламентарната шефка. „В противен случай съгласно сега действащия правилник комисията ще се запознае с исканията на главния прокурор и ще излезе с доклад и проекти за решение, които ще бъдат гласуване в пленарна зала", каза Цачева.

В сряда ще се създаде комисията, която да реши дали да бъде отнет имунитетът на Сидеров.