ДПС: Печелим в над 30 общини на първия тур
ДПС: Печелим в над 30 общини на първия тур / снимка: БГНЕС
ДПС печели в над 30 общини на първия тур
82514
ДПС печели в над 30 общини на първия тур
  • ДПС печели в над 30 общини на първия тур

ДПС печели 31 общини на първи тур и в 23 общини е на балотаж, като в 14 от тях движението е първа политическа сила. Това отчете на пресконференция след вота лидерът на формацията Лютви Местан.

ДПС имаше за основна цел да запази и по възможност да разшири позициите си в местната власт. Какъв ще бъде крайният ни резултат като брой кметове, за да се реализира целта ни да се разширим и географски, и количествено, ще стане ясно на 1 ноември, каза Местан.

Целите на нашите политически опоненти бяха доста по-различни, допълни той. „Струва ми се, че те се свеждаха до две думи - "измитане на ДПС от местната власт", а впоследствие и „изчегъртване от политическия живот на страната". Резултатите категорично показват, че измитането на ДПС е мисия невъзможна. ДПС постигна втория по сила резултат от 1995 година насам след постижението от 1997 година. Гласовете за нас са между 320 000 и 350 000", каза той.

„ДПС наистина губи гласове в сравнение с парламентарните избори, но това не е загуба на политически вот, а това са служебно отнети от ДПС близо 120 000 гласа заради безумната фигура на уседналостта в изборния кодекс, въведена само в България по начин, който лишава български граждани от конституционно право на глас", коментира Местан.

На въпрос на Дарик докога вижда времевия хоризонт на настоящето правителство и как гледа на вариант за избори две в едно догодина – президентски и парламентарни, той отговори: „Трябва да бъдем реалисти. Предвид вота, който получиха Борисов и ГЕРБ, въпросът за предсрочен вот в голяма степен ще зависи от него. Той се прелегитимира във властта, но не мога да кажа същото за коалиционните му партньори. Тоест животът на този кабинет ще зависи от формулата на властта”.