В Жегларци временно е бил спрян изборният процес заради нарушение
В Жегларци временно е бил спрян изборният процес заради нарушение / Дарик Добрич

Случай на временно прекъсване на изборния процес има в село Жегларци, община Тервел. Там от секционната комисия давали на избирателите по два броя бюлетини за съветници, отнемайки им правото да гласуват за общински кмет.

При установяване на нарушението след подадена жалба, са дадени указания да се отвори урната и да се анулира вотът до момента. Това решение породило втора жалба, в която се казва, че с опитите си да се отстрани проблема, СИК-Жегларци поставя под съмнение бъдещите изборни резултати, понеже бюлетините са анулирани без да се отбележи броя на гласувалите.

Добавя се още, че част от подалите вота си, работят в друго населено място до 20.00 ч. и е невъзможно да гласуват в Жегларци повторно преди края на изборния ден. По казуса от ОИК-Тервел са взели решение да се извърши контрол над действията на СИК-Жегларци и са пратили жалбата до ЦИК, с искане за произнасяне за удължаване на изборния ден.

В Общинската избирателна комисия в Добрич е постъпил сигнал за раздаване на агитационни материали в двора на СОУ "Л. Каравелов", където се намират няколко секции. Проверка установила, че всъщност се раздават на гражданите рекламни брошури на фирма - кабелен оператор.

В Генерал Тошево има сигнали за присъствие на кандидати за общински съветници в секции в Кардам и Дъбовик. Разпоредено е да не се допускат повече такива случаи.