Борисов: Ако другите затворят границите си, няма да станем буфер - ще ги затворим и ние
Борисов: Ако другите затворят границите си, няма да станем буфер - ще ги затворим и ние / снимка: БГНЕС
Борисов: Ако другите затворят границите си, няма да станем буфер - ще ги затворим и ние
82454
Борисов: Ако другите затворят границите си, няма да станем буфер - ще ги затворим и ние
  • Борисов: Ако другите затворят границите си, няма да станем буфер - ще ги затворим и ние

България, Сърбия и Румъния са готови да затворят границите си за прием на бежанци, ако останалите европейски страни продължат с издигането на огради. Това е позицията, с която премиерите на трите балкански държави ще отидат на лидерската среща за бежанците в Брюксел, свикана за неделя от Европейската комисия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с колегите си от Сърбия Александър Вучич и Румъния Виктор Понта на обща среща в София.

„Трябва да кажа, че трите държави сме в готовност, ако Германия, Австрия или други държави затворят своите граници, ние няма да оставим нашите народи да станат буферна зона за бежанските потоци, които ще останат между Турция и издигнатите огради", коментира Борисов.

Ще имаме готовност по същия начин да затворим границите в същия момент. Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите, които биха дошли, добави той.

„Сърбия се опитва да приема тези хора и ние не желаем да ги отблъснем, но ако някой си мисли, че 2 или 3 млн. бежанци могат да останат при нас, това е невъзможно", категоричен беше премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Неговият румънски колега Виктор Понта гарантира, че ще защитава позицията на трите страни, защото тя е следващата заплашена от голямата бежанска вълна, след като Унгария издигна поредната ограда на границата си.

След срещата, чиито акцент бяха мигрантските потоци, премиерът на България посочи, че проблемът, който се появява със строителството на оградите, е, че редица страни остават в буферна зона. Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява, заяви още министър-председателят Бойко Борисов.

Според премиера в неделя и трите страни очакват да бъде изработен подробен план какво точно ще се случва с бежанската вълна, заляла Европа и как тези хора ще бъдат интегрирани.

„И ако нямам отговори на тези въпроси, то следва затваряне на границите и недопускане повече, докато се оправим с всички тези, които са вътре в Европа. Сценарий Б е подпомагане на Турция, Йордания, Ливан да ги държи там, финансово и с либерализация на визите. Третият план е - предаваме се", каза министър-председателят Бойко Борисов.