Разработиха мобилно приложение, което ще улесни туристите на Пирин
Разработиха мобилно приложение, което ще улесни туристите на Пирин / ThinkStock/Getty Images
Разработиха мобилно приложение, което ще улесни туристите на Пирин
82451
Разработиха мобилно приложение, което ще улесни туристите на Пирин
  • Разработиха мобилно приложение, което ще улесни туристите на Пирин

Малко преди настъпването на активния зимен сезон от Национален Парк „Пирин" разработиха мобилно приложение за смартфони. Целта му е да улесни посетителите в планината, ако се изгубят или ако просто са решили да я разгледат, но без да познават туристическите ѝ пътеки.

„Човек трябва да разполага със сравнително модерен мобилен апарат, който задължително трябва да има GPS. Приложението се сваля безплатно от интернет. При стартиране, без да се изискват допълнителни източници на информация, може да се използва в цялата територия на Пирин. Това е направено, защото има места, където няма обхват, а веднъж заредено с това, може да служи за ориентация във всяка точка на планината", обясни ръководителят на проекта Страхил Христов.

„От там нататък можем да се ориентираме кой е най-близкият маршрут и в каква посока се намира, откъде да минем, къде да отседнем, хижи, заслони, интересни и защитени територии, както и кои са защитените растителни и животински видове, които правят тази територия ценна, има и голяма галерия", допълни Христов.