Преминаването към зимно часово време увеличава броя на пътните инциденти
Преминаването към зимно часово време увеличава броя на пътните инциденти / ThinkStock/Getty Images

Преминаването към зимно часово време в Европейския съюз, което тази година за България ще е в 4 часа на 25 октомври, обикновено се съпровожда с 84-процентно увеличаване на пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци, предупреждава белгийската служба за монторинг на движението по пътищата "Туринг", предаде ТАСС.

"Преходът от лятно към зимно време редовно води до значително увеличаване на количеството на тежките ПТП с участието на пешеходци. През тъмната част на денонощието през ноември и декември средно броят им нараства с 84 на сто", отбелязват от "Туринг".

Пикът на авариите е през седмицата, след като бъдат преместени часовниковите стрелки. Това се обяснява с психологическата адаптация на организма на човека към променените условия.

"Това често води до забавяне на реакциите, а в някои случаи до грешки в преценяването на разстоянието и скоростта на шофиране през тъмната част на денонощието", казват от "Туринг".

В тази връзка на пешеходците се препоръчва да бъдат по-внимателни, добре е да носят и светоотразителни елементи по дрехите си, за да се забелязват добре в тъмното.

Източник: БТА