Родителите да не бързат с антибиотиците, съветва педиатър
Родителите да не бързат с антибиотиците, съветва педиатър / ThinkStock/Getty Images
Родителите да не бързат с антибиотиците, съветва педиатър
82445
Родителите да не бързат с антибиотиците, съветва педиатър
  • Родителите да не бързат с антибиотиците, съветва педиатър

На прага на зимния сезон родителите трябва да са наясно, че ако децата им се разболеят, задължително трябва да изчакат поне пет дни - до седмица преди да дадат антибиотик. Проблемът с ненужното антибиотично лечение е характерен за нашата страна, но то може да бъде вредно, когато не е достатъчно мотивирано. Това припомни в ефира на Дарик един от най-добрите педиатри в България д-р Ирен Цочева.

В предаването „Най-добрите лекари” специалистът от Клиниката по педиатрия в Александровската болница добави, че родителите трябва да свикнат с мисълта, че малките деца боледуват. Това е един естествен процес, който е нужен, за да усъвършенства имунната система, твърди д-р Цочева.

Проблемът с ненужното предписване на антибиотици съществува в световен мащаб. Интересно е, че той е характерен за южните страни като Испания, Гърция и България, за разлика от северните страни като Швеция, Холандия и Германия, където антибиотици се предписват много, много по-рядко. Аз съм противник на антибиотичното лечение, когато то не е мотивирано достатъчно. Както сама казах, инфекциите се предизвикват от вируси, а нито един антибиотик не е ефективен срещу вирусите. Така че дори да се получи усложнение, това, което със сигурност знаем, че бактериалният причинител на усложнението ще е резистентен вече на тази група антибиотици, с които е започнато лечението.

Т.е. по-добре да се изчака?

Т.е. е задължително родителите да изчакат поне 5-6, а може и 7 дни в някои случаи. Трябва да се проведат допълнителни изследвания и наистина да сме сигурни, че има нужда от антибиотично лечение, за да се предпише такова. Децата са най-чувствителни на инфекции в ранната детска възраст, когато имунитетът все още не е изграден. Те не само, че са най-чувствителни на тези инфекции, но те „трябва да ги преминат”, за да може да съзре техният имунитет и вече, когато станат по-големи - първокласници - да са много по-малко податливи. Така че родителите трябва да знаят, че децата боледуват. Те трябва да свикнат с този факт, колкото и неприятен да е той. Малките деца боледуват много по-често, отколкото по-големите и това е естествен процес.