Борисов подкрепя напълно въвеждането на данък на вредните храни
Борисов подкрепя напълно въвеждането на данък на вредните храни / снимка: БГНЕС
Борисов подкрепя напълно въвеждането на данък на вредните храни
82432
Борисов подкрепя напълно въвеждането на данък на вредните храни
  • Борисов подкрепя напълно въвеждането на данък на вредните храни

Премиерът Бойко Борисов напълно подкрепя идеята за въвеждане на данък върху вредните храни. Това съобщи самият той, като уточни, че „целта на занятието е това, с което българчетата и българите се хранят и пият, да е абсолютно безвредно”.

Бизнесът: Вълна от фалити и по-високи цени при данък за вредни храни

„Виждате какви храни се ядат, какви енергийни напитки се пият. И като минат така 40-50 години, започваме масово да се разболяваме. Затова решихме, заедно с министър Петър Москов и с министъра  на спорта Красен Кралев, да направят така, че да тръгнем от причината да имаме такава висока заболяемост. Имат пълната ми подкрепа, гледат много внимателно. Целта ни не е да събираме от данъци пари. Ние не случайно имаме най-ниските данъци в Европейския съюз”, заяви Борисов.

Десислава Танева е за възпитаването на хранителни навици у младите

Сериозен процент от приходите от „Данък вредни храни” ще отидат за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище, коментира и министърът на здравеопазването Петър Москов.

„Най-щастлив ще е министърът, а и аз, да имаме 0% събираемост от този данък. Т.е. това, с което българите се хранят и пият да е абсолютно безвредно. Това е целта на това занятие”, обясни и премиерът.

Данък "вредни храни" вдига цените на чипса, шоколада и газираното

Борисов допълни, че при акция на МВР, провела се между 6.00 и 7.30 ч. тази сутрин, над 100 души са задържани за купуване на гласове.

„Под ръководството на прокуратурата МВР прибира по сигнали и предварителни разработки всичко, което имаше по трафикантите а хора. И по всички сигнали за купуване на гласове. Над 100 души имаше задържани към 10.00 часа”, поясни премиерът.

По-рано днес в столичната Александровска болница бе открит циклотронен комплекс, състоящ се от мини циклотронен апарат. Той се очаква да произвежда индивидуални дози вещества, наречени изотопи, с които след това могат да бъдат изследвани онкоболни пациенти. Цената на инвестицията е в размер на над 6 млн. лв., като това е вторият бейби циклотрон, който ще работи на територията на страната.