Ученици от шест училища участваха в празник на знанието в Горна Оряховица
Ученици от шест училища участваха в празник на знанието в Горна Оряховица / снимка: РЗИ

Ученици от шест училища участваха в празник на знанието в Горна Оряховица, посветен на здравословния начин на живот на младите хора. Програмата включваше образователни игри със състезателен характер под надслов „Ние знаем как да бъдем здрави” и се проведе в Младежкия дом в града. Участие взеха 16 отбора ученици от 6-тите класове на две средно-общообразователни и четири основни училища в община Горна Оряховица.

Инициативата се проведе за втора поредна година в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г., като нейни организатори са Регионалната здравна инспекция, Община Горна Оряховица и Младежкия дом в града.

Празникът на здравето имаше за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците и да съдейства за формиране у тях на умения и навици за здравословно хранене, двигателна активност и начин на живот без употреба на алкохол и тютюневи изделия.

Участниците в състезателните игри преминаха последователно през 4 пункта, където подреждаха „храни” на съответните места в хранителната пирамида; стреляха в дартс и отговаряха на въпроси, свръзани с тютюнопушенето; решаваха тест и участваха в игрословица по темата алкохол; завързваха балон и демонстрираха алкоочила, изпълняваха физически упражнения.

Отборите бяха оценявани на базата на показаните знания и умения по зададените теми. Първите три отбора, получили максимален брой точки са от СОУ „Георги Измирлиев” с ръководител Галина Димитрова. Всички участници в празника получиха грамоти и кошници с плодове, победителите съответни предметни награди, а всички останали - поощрителни награди, осигурени от РЗИ - Велико Търново и Община Горна Оряховица.