ЕК ни дава два месеца за прилагане на правилата за енергийна ефективност
ЕК ни дава два месеца за прилагане на правилата за енергийна ефективност / снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска от единадесет държави членки (Белгия, България, Кипър, Чешката република, Испания, Финландия, Унгария, Литва, Люксембург, Полша и Португалия) да осигурят цялостно транспониране на Директивата за енергийната ефективност.

Съгласно тази директива държавите от ЕС трябва да реализират икономии на енергия от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. Те трябва да направят това чрез използване на схеми за задължения за енергийна ефективност и/или други целенасочени политически мерки за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността, сградите и транспорта, съобщиха от ЕК.

Директивата трябваше да бъде транспонирана в националното право до 5 юни 2014 г.

Днес Комисията изпрати мотивирани становища до Белгия, Кипър, Чешката република, Испания, Финландия, Литва, Люксембург и Полша.

Комисията също така установи неточности при транспонирането в националното законодателство в България, Унгария и Португалия, които са разгледани в изпратените днес допълнителни мотивирани становища.

Днешното допълнително мотивирано становище за Унгария замества решението на Комисията да сезира Съда на ЕС. Комисията продължава да следи изпълнението на Директивата и в бъдеще ще разгледа всички евентуални проблеми.

Държавите членки разполагат с два месеца, за да изпълнят своите задължения, след което Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях и да поиска налагането на финансови санкции.