"Статуквото срещу референдума е много силно. Вече трета година се боря за него. Така или иначе такъв в неделя ще има и призовавам всички граждани да излязат и да гласуват". Това заяви в специално интервю за Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев.

"Вече 25 години никой не се сети да пита този народ по какви правила иска да избира управляващите. Референдумът е големият отсъстващ и то в 130-годишнита ни история. По важни въпроси трябва да се пита народът. Това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво", на мнение е държавният глава.

"Това, че електронното гласуване ще измести традиционното просто не е вярно - то ще го допълни. Не е вярно и че то ще доведе до още по-манипулируем вот. Когато се гласува електронно, следите остават", заяви Плевнелиев.

"Не е достатъчно да има само европейски закони в една държава. Не е достатъчно и да се изкопират европейските институции. Примерът на България и на много други страни показва, че въпреки еврозаконите, те могат да бъдат превзети от статуквото и да бъдат обслужвани от него. Големият двигател на демокрацията може да бъде само гражданското общество", коментира още Плевнелиев.

"Нито един референдум не може да се провали. Зависи от политиците оттам нататък как ще разчетат сигнала на гражданите, защото дори изборната активност да е под 50%, но над 20%, той ще отиде в Народното събрание. Зависи от отговорното отношение на депутатите след това да вземат своето решение", поясни държавният глава.

Запитан за честността на изборите, Росен Плевнелиев заяви:

„Управляващите винаги променяха изборния процес в техен интерес. Искам да дам всичко от себе си като държавен глава, за да се върне доверието на хората".

Попитан за кандидатите на местните избори, които са с многобройни присъди, Плевнелиев заяви, че тук идва въпросът за „чувството за морал и хигиена на политическите партии". „Нека го покажат", заяви той.

Що се отнася до войната между Прокопиев-Пеевски, Плевнелиев заяви, че не търси медиен комфорт.

„Свикнах с атаките срещу мен, не търся медиен комфорт. Гледам напред, гледам смислените неща", заяви Плевнелиев.

"Аз съм независим президент. Вярвам, че трябва да има морал в политиката. Вярвам, че ценностите са важни", категоричен президентът.

Той добави, че догодина ще оповести намеренията си дали ще се кандидатира отново за държавен глава.

"През 2016 година като държавен глава ще декларирам много ясно своите намерения", поясни Плевнелиев.

"Народът не очаква от своите политици една година преди изборите да си правят тънки сметки. Той очаква от своя президент да работи за повече демокрация, за модернизирането на страната и правя точно това", коментира още държавният глава.

Източник: Novanews.bg