В. Търново събира целия научен елит от областта на медиевистиката
В. Търново събира целия научен елит от областта на медиевистиката / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Велико Търново ще събере целия научен елит в областта на медиевистиката. Старата столица ще бъде домакин на престижен научен форум, посветен на 830 годишнината от въстанието на Петър и Асен, началото на Второто българско царство и обявяването на Търново за столица, както и в чест на 780-годишнината от легитимното възобновяване на Българската патриаршия. Специално за авторитетното събитие ще пристигнат над 80 учени от България, САЩ, Русия, Румъния, Сърбия, Македония, Казахстан , Гърция, Полша. Подобен мащабен форум не се е провеждал от 30 години.

Международната конференция „Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят” е под патронажа на патриарх Неофит, като духовният водач на Българската православна църква за първи път дава благословията си на научен форум. Патрони са още премиерът Бойко Борисов, кметът на старата столица и на ректорът на Великотърновския университет. Събитието ще бъде официално открито на 26 октомври от 14 ч. в музей „Възраждане и учредително събрание”, а доклади ще бъдат представяни до 28 октомври включително.
„Участници в конференцията са както учени с международна известност, така и млади хора. Това доказва, че има приемственост в тези среди”, обясни проф. Иван Тютюнджиев, декан на Историческия факултет на ВТУ и председател на организационния комитет. По негови думи форумът е място за среща на хора, които обичат Велико Търново и историята на града.

По време на международната конференция ще бъдат изнесени около 70 доклада, разделени на две секции- „Самият Търновград ще разтръби победите” и „Нашият нов Цариград цъфти и расте, укрепва се и младее”. Изнесените доклади ще бъдат издадени в специален сборник. Според организаторите ще бъдат коментирани актуални теми, които ще провокират дискусии. „Конференцията е най- престижното и авторитетно научно събитие в България през тази година”, посочи проф. Пламен Павлов, който е заместник- председател на организационния комитет. Заместник- кметът на старата столица Ганчо Карабаджаков подчерта, че форумът е един от важните акценти в програмата за честванията на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър.

Конференцията е плод на успешната съвместна работа на Община Велико Търново и Великотърновски университет „Св. Св.Кирил и Методий“. Представителите на двете водещи институции изказаха благодарности и признателност на бизнеса и на всички, които са подпомогнали организирането на авторитетния научен форум в кратки срокове, но на изключително високо ниво.