Астроном в Рожен – с висше и два езика, заплатата няма 400 лева
Астроном в Рожен – с висше и два езика, заплатата няма 400 лева / netinfo
Астроном в Рожен – с висше и два езика, заплатата няма 400 лева
82379
Астроном в Рожен – с висше и два езика, заплатата няма 400 лева
  • Астроном в Рожен – с висше и два езика, заплатата няма 400 лева

384 лева - толкова е заплатата за млад специалист в Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Сред изискванията, които кандидатите трябва да покриват са да имат висше образование по физика или друга природонаучна дисциплина, компютърна грамотност, включваща: познаване на различни операционни системи, опит в създаването и поддържането на интернет страници.

Желаещите да работят в обсерваторията трябва да владеят минимум два чужди езика, един от които английски, на ниво писане на научни статии, кореспонденция с рецензенти и партньори в чужбина, както и да имат шофьорска книжка.

В ефира на Дарик заместник-директорът на обсерваторията Никола Петров заяви, че през четирите години, в които обявата за работа седи на сайта е имало кандидати, които обаче са питали дали не става дума за седмично, а не месечно възнаграждение.

Никола Петров разказа, че от 2011 година, когато обявата е качена на сайта, до днес заплатата на младите специалисти се е повишила от 364 на 384 лева или с 4 лева повече от минималната работна заплата за страната. „Откликнаха хора, но с въпроса дали това не е майтап, нещо като седмична заплата. Остават всички тези условия, но тъй като се повиши с 20 лева минималната заплата, заради това тези, които ще започнат на база тази обява, да смятат, че заплатата им ще бъда с 20 лева повече от обявената, тоест 384 лева", каза той.

Петров обясни, че въпреки трудното положение, в което обсерваторията ни се намира, заплатите на всички, които работят там се изплащат навреме. Никога не сме имали закъснение на заплати, никога не сме имали неизплащане на пари или други сметки, каза той. Въпросът е в това, че харчим необходимите средства дотогава, докато ги имаме и алармата, която дадохме, е тази, че в следващите три месеца на практика и особено ноември и декември, ние ще имаме затруднения в това число и с плащането на възнаграждения, каза Петров.

В момента тече кампания по набиране на средства за оцеляването на Роженската обсерватория. Никола Петров изрази опасение, че парите, предвидени от бюджета за тази година няма да стигнат за последните два месеца от годината, което подлага на риск съществуването на Националната ни астрономическа обсерватория.