Премиерът разпореди да се работи без прекъсване на обектите на Софийския околовръстен път
Премиерът разпореди да се работи без прекъсване на обектите на Софийския околовръстен път / снимка: БГНЕС, архив

Да се работи в 24-часов режим на обектите на Софийския околовръстен път, за да се избегне загуба на евросредства, разпореди премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета. От стенограмата, публикувана на страницата на правителството, става ясно, че строителните дейности са забавени заради работата на археолозите на терена.

Коментарите са във връзка с приетата точка от дневния ред на заседанието Агенцията „Пътна инфраструктура” да сключи договори за изпълнение на дейности по участък 2 от проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път. Пътната отсечка е част от АМ „Калотина-София”.

Регионалният министър Лиляна Павлова благодари на вицепремиера Ивайло Калфин за осигурените за археологията допълнително работници през бюрата по труда. „Всичките съоръжения на тези 17 км, ние имаме над 17 съоръжения, са почти готови и се работи по насипи, за да може в максимална степен да имаме съществено завършване до края на декември и да остават по-скоро довършителни работи, по-малко дейности. Надяваме се на времето и на снега - колкото по-късно започне снегът, толкова повече ще завършим тази година”, обяснява министър Павлова.

Премиерът Борисов обяснява идеята да се спре движението на тирове по Южната дъга, за да се облекчи трасето, а камионите да ползват Северната тангента.

„Тази част, която приемаме днес, е връзката между това, което в четвъртък ще пуснем от Благоевград, от „Струма”, от „Люлин”, където свършва „тапата”, до бул. „Европа”, където е на три нива съоръжението. От тази част до Северната тангента е двупосочно околовръстно, което вие прекрасно знаете как работи - когато целият огромен поток, който ще тръгне по тези магистрали, ще слезе там, каква тапа ще бъде. И за да избегнем това нещо, започваме това строителство, за да може да направим магистрален пръстен около София за всички, които директно преминават, а не се отбиват в града”, обяснява Борисов. Той препоръчва на регионалния министър да събере днес представителите на строителния бранш и да се организира, за да се завърши проектът в срок.

Бойко Борисов припомня, че по времето на кабинета „Орешарски” проектът е бил спрян. „В последната една година спасяваме парите, то е факт, но ще се отрази на бюджета и на парите, които чакат всички останали. Затова - денонощна работа, да си вземат подизпълнители, всичко, каквото е необходимо, и да го завършат. Иначе не си го мислете, че ще върнем парите в Брюксел и ще извадим 50 или 100 милиона да ви ги дадем да го довършвате. Въобще не си го мислете това”, заявява Борисов.

Той пояснява още, че в момента страната ни внася битум от седем държави: „Не можем да смогнем с асфалта, който се полага в страната. В четвъртък „Струма” е готова до Благоевград, ще видим за петък след обяд дали „Марица” ще стане готова, ако не - в понеделник-вторник и „Марица” ще стане готова. Не могат да смогнат”.

Източник: БТА