Данък вредни храни вдига цените на чипса, шоколада и газираното
Данък вредни храни вдига цените на чипса, шоколада и газираното / ThinkStock/Getty Images
150 млн. лева годишно ще се отчитат във фонд от новия данък обществено здраве
82367
150 млн. лева годишно ще се отчитат във фонд от новия данък обществено здраве
  • 150 млн. лева годишно ще се отчитат във фонд от новия данък обществено здраве

От догодина опаковка, която съдържа 150 гр. бисквити, ще поскъпне с 97 стотинки. Енергийните напитки ще скочат с 55 стотинки за бройка, а цената на порция картофи, пържени в растително масло, ще се увеличи с 1.12 лв. Маргарин и тестени изделия, които съдържат растителни масла, пък ще скочат с 3.10 лв. Това предвижда новият Данък обществено здраве, с който предстои да бъдат обложени всички храни и напитки, които са вредни за човешкия организъм.

Въвеждат данък "вредни храни"

Изключение правят единствено хлябът, млечните изделия, както и месото. Няма да поскъпват и соковете, които са над 40% натурални. Сред предложенията на министър Москов е и идея за промени в Закона за радио и телевизия, които да забранят рекламата на всички хранителни стоки, които са обложени с въпросния данък.

Стремежът на здравния министър д-р Петър Москов е новият данък да влезе в сила от догодина. С него ще се облагат чипсове, снаксове, сухи супи, бульони, газирани напитки и такива, съдържащи кофеин, шоколадови бонбони, шоколад, както и сладоледи. Всички те се очаква да поскъпнат средно с между 40 и 80 стотинки за бройка или за литър. Най-голямо е оскъпяването при продукти, които съдържат растителни масла.

Специалист по хранене: Данък „Вредни храни" е навременна мярка

Сандвичи с пържени картофи, маргарин и тестени изделия с подобни масла скачат с 3 лв. 10 ст. Очаква се да поскъпнат дори баничките, ако са приготвяни в трансмастни киселини. Конкретният процент, с който ще бъдат увеличавани цените на всички тези храни, ще се определя индивидуално спрямо количеството сол, захар или кофеин, които съдържат над определената норма, посочи Москов.

"Ставките, използвани за облагане на продуктите в България, са взаимствани от унгарските ставки. Причините са следните: първо, положителният здравен ефект, който този данък има в Унгария; второ, Унгария е най-близка като брой население, икономически и социални показатели. Изключение в българските ставки и начина, по който те се формират в сравнение с унгарските ставки, правят безалкохолните напитки заради изключително високото потребление в България и също така хидрогенираното масло - прочутите трансмасни киселини", каза министърът.

Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

Според Москов проучванията показвали, че след въвеждането на подобен данък употребата на вредни храни и напитки намалява с 80% в резултат на тяхното поскъпване.

„Другото нещо, което предлагам, е промяна в закона за радиото и телевизията, допълнение към конкретен текст, в което такава реклама за храни, облагани с данък обществено здраве, също да не е допустима", каза Москов.

Очакваните средства, които ще бъдат събирани от този данък в отделен фонд, са в порядъка на 150 млн. лева годишно. Предвижда се 20% от тези пари да се вложат в изграждане и реконструкции на физкултурни салони в училищата. Други 20% ще бъдат пренасочени, за да се подобри храненето в същите училища. останалите 60% ще се харчат за борба с хроничните незаразни болести, каквато е примерно диабетът.