Кога се е зародил животът на Земята
Кога се е зародил животът на Земята / снимка: Thinkstock/Getty Images

Древен циркониев кристал, открит в Западна Австралия, свидетелства, че животът на Земята се е зародил преди 4,1 милиарда години - с 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Учени от Станфордския и Калифорнийския университети, изследвали скални проби от района на Джак Хилс в Западна Австралия, съобщават за находката на микрофосили в зрънца графит, уловени в древен циркониев кристал. Материали в графита са били обогатени с изотопи на въглерода, които обикновено се свързват с форми на живот.

Находката се е съхранила в циркониевия кристал, незамърсена от последвали геоложки процеси, обясняват изследователите. Според специалистите тя е свидетелство за зараждането на живот на Земята преди 4,1 милиарда години.

Досега учените смятаха, че историята на живота на Земята е започнала преди 3,8 милиарда години под формата на едноклетъчни организми. Смята се, че първите хора на планетата са се появили едва преди 200 000 години.

Източник: БТА