Банско сред най-добрите дестинации за зимен туризъм
Банско сред най-добрите дестинации за зимен туризъм / Дарик-Благоевград, архив

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви в Банско, че зимният ни курорт е сред десетте най-добри дестинации в Европа за ски спорт.

"Винаги сме подкрепяли и ще продължим да подкрепяме изграждането на ски инфрастуктура в Банско, не само на втори кабинков лифт, а и на всякакви съоръжения, които са ни необходими за да бъдем конкурентноспособни на този пазар. По тази причина се водят непрекъснати дискусии с представители на зелени организации от различни институции за разширяване на зоната над Банско. За момента, все още сме на етап обсъждане, но е направена една много голяма крачка в тази посока с разработването на новите планове за управление на НП "Пирин", заяви министър Ангелкова.

"Банско има около 5 процента ръст в сравнение с останалите курорти и повечето са от чуждестранни туристи. Като цяло спадът на руските туристи е компенсиран от турски, сръбски, македонски, гръцки и румънски граждани", подчерта ресорният министър.

Въведени са облекчения за визовия режим, както през миналия сезон за турски граждани. Министерството на външните работи разработва пилотен проект за онлайн подаване на документи, с цел привличане на повече туристи.