Откриха какво предсказва климатичните промени
Откриха какво предсказва климатичните промени / ThinkStock/Getty Images

Климатичните прогнози често карат експертите да погледнат назад във времето, за да открият тенденции, съобщи Сайънс дейли.

Палеоклиматолози от университета на Мисури наскоро намериха ценни указания в древни скали, излезли на повърхността при строителни дейности за изграждане на магистрала в Алабама. В рамките на изследването учените анализирали данни, които показват, че количеството въглероден диоксид е намаляло значително в края на геоложкия период ордовик, преди 450 милиона години.

Това намаляване е предхождало поява на ледникова епоха и масово изчезване на видове.

Климатът през геоложкия период ордовик се е отличавал с високи нива на атмосферния въглероден диоксид, високи средни температури и разпространение на видове. Нивата въглероден диоксид намалели значително, но кога точно и колко бързо е станало това - не е известно.

Екипът на проф. Кенет Маклеод от Колежа за изкуства и наука към университета на Мисури изследвал климатичните промени преди 450 милиона години, за да опознае по-добре взаимовръзката между биосферата, океаните, нивата на въглеродния диоксид и температурите.

"Малки фактори определят онова, което води до тенденции, свързани с глобално затопляне и захлаждане", отбеляза проф. Маклеод. „Опознавайки случилото се в дълбока древност, ще разполагаме с по-добра информация за някои тенденции, а това ще подобри прогнозите", допълва специалистът.

В края на геоложкия период ордовик по-голямата част от Северна Америка е била покрита от плитко тропическо море. Днешната територия на Алабама е останала встрани от него, а природата в региона вероятно е повлияла значително върху кръговрата на въглерода. Учените взели проби от излезлите на повърхността скали и ги изследвали, търсейки химични следи, които да са свързани с нивата на въглеродния диоксид през този период.

"След като изследвахме скали на 450 милиона и повече години, смятаме, че въпросното намаляване е свързано с масивно складиране на органичен въглерод в почвата. Опитваме се да разберем дали е имало изобилие от водорасли, които са умрели и са паднали на морското дъно, складирайки там въглеродния диоксид. Това погребване на въглеродния диоксид и формирането на планински вериги, като Апалачите, вероятно са допринесли за появата на ледникова епоха", обясниха учените.

Източник: БТА