Умна джаджа сканира калориите в ястията, които ще консумираме
Умна джаджа сканира калориите в ястията, които ще консумираме / ThinkStock/Getty Images

Умна джаджа, разработена от израелски учени, сканира калориите в ястията, които ще консумираме, още в чинията, съобщава в. „Дейли мейл”.

Устройството беше показано в Лондон. То носи търговската марка Scio и ще струва 249 долара. Скенерът ще бъде пуснат на пазара следващата година, но може да бъде поръчан още отсега в интернет. Доскоро съществуваха безбройни апликации и сайтове, които ни помагаха ръчно да преброим калориите, но този процес в много случаи бе твърде неточен. От догодина това ще става чрез простото насочване на скенерчето Scio към чинията с храна, която ще консумираме. То използва светлинни лъчи, за да отчете количеството на мазнини, въглехидрати, протеини и калории в храната.

Портативният калориен скенер използва инфрачервена спектроскопия, за да анализира отразената светлина от молекулите на ястието. Той се свързва чрез специална апликация с нашето мобилно устройство.

Устройството Scio осветява храната и специален оптичен сензор, наречен спектрометър, събира отразената светлина. Сензорът разлага светлината и изпраща данните чрез блутут устройство на мобилния ни апарат. Scio използва светлинните лъчи, за да анализира молекулния „подпис” на всичко, към което се насочва.

Апаратът се основава на принципа, че всяка молекула вибрира по свой специфичен начин. Именно това позволява да се изчисляват с голяма точност съдържащите се в храната калории.

Източник: БТА