Германия няма да затвори границите си, категорична е Меркел
Германия няма да затвори границите си, категорична е Меркел / снимка: БГНЕС, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да предложи "погрешни решения" за мигрантската криза на фона на натиска да направи повече за ограничаване на притока, предаде Асошиейтед прес.

В интервю, поместено в днешния брой на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Меркел отбелязва, че Германия може да контролира границите си, но не и да ги затвори напълно - "че дори не би имала успех с ограда, както показва примерът с Унгария".

Хиляди нови пристигащи на ден поставят на изпитание капацитета на Германия да приютява бежанци и друг вид мигранти. Меркел обаче посочва, че няма да обещава "погрешни решения", тъй като те няма да издържат дори две седмици и биха довели до по-голямо разочарование, че проблемът не е решен.

"Работя с цялата си сила за устойчиви решения, като те не зависят само от нас германците и ще отнеме време", допълва канцлерът.

Днес Меркел също така оказа натиск върху Украйна да се справи с корупцията и да ограничи влиянието на олигарсите, заявявайки, че германските компании са готови да инвестират там, ако са налице подходящите условия, информира Ройтерс.

Изказването, качено в интернет, е направено преди посещението в Берлин на украинския премиер Арсений Яценюк идния петък. Тогава двамата лидери ще открият германско-украинска икономическа конференция, на която ще се обсъждат инвестиционни възможности.

Като похвали Украйна за "смелия път", по който е поела, Меркел отбелязва, че страната има още много за вършене, за да привлече бизнеса, а и трябва да приложи правилната законова рамка.

Канцлерката е на мнение, че трябва да има обрат при господстваща роля на олигарсите, на хората трябва да бъде осигурена прозрачност, корупцията трябва да бъде преборена.

Източник: БТА