Медведев: Русия защитава националните си интереси в Сирия
Медведев: Русия защитава националните си интереси в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва защитава националните си интереси в Сирия и не държи страната да остане под управлението на Башар Асад, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Целта на руската военна операция в Сирия не е да запази президента Башар Асад на власт, а да защити руските национални интереси и да разгроми джихадистите от "Ислямска държава", заяви Медведев в интервю за официалната телевизия "Россия ТВ".

Русия започна въздушните си удари в Сирия в края на миналия месец. Москва заяви, че операцията е насочена срещу "Ислямска държава", а Западът смята, че целта е да бъде подкрепен режима на Асад. Някои от руските въздушни удар засегнаха групи, несвързани с "Ислямска държава", които се опитват да свалят сирийския режим и са подкрепяни от САЩ и съюзниците им, отбелязва Ройтерс.

"Русия, САЩ и всички други страни, които имат интерес да видят мир в този регион и в Сирия, както и силно правителство, би трябвало да обсъждат политически проблеми", заяви Медведев.

Той изтъкна, че Москва не държи Асад да остане начело на Сирия и че всеки друг ръководител би могъл да го наследи, стига да не е "Ислямска държава". "Няма значение кой ще управлява" Сирия. "Не искаме ИД да управлява Сирия. Трябва да е цивилизовано и легитимно правителство. Това трябва да обсъдим", добави руският премиер, който подчерта, че Русия защитава националните си интереси.

"Президентът Владимир Путин го каза: очевидно е, че ако не смажем терористите на място, те ще дойдат в Русия", посочи Медведев.

Той посочи, че сирийците сами трябва да определят кой ще ръководи страната им. "В момента работим с презумпцията, че Асад е легитимния президент", добави той и заяви, че намесата на Русия е била поискана от законните власти на Сирия.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви вчера, че няма единодушие с руския президент Владимир Путин за политическото бъдеще на Асад. Борбата срещу "Ислямска държава" и останалите екстремистки групировки в Сирия трябва да продължи, но конфликтът може да бъде решен само с политически средства и установяване на легитимна власт, която да представлява всички групи от населението, изтъкна Обама.

Медведев разкритикува решението на САЩ, които отказаха да изпратят делегация в Москва за обсъждане на сирийския конфликт, както и да приемат във Вашингтон руска делегация, която премиерът трябваше да ръководи.

"Смятам, че това е глупаво поведение", заяви Медведев. "В резултат на тези решения и на отказа си да преговарят, американците само показаха слабостта си", добави той. Според руския премиер въздушната кампания на водената от САЩ коалиция в Сирия не е имала практически никакъв ефект върху "Ислямска държава" и само руската намеса е променила нещата.

Руските военновъздушни сили са извършили 669 полета, поразявайки 456 цели в Сирия от началото на операцията на 30 септември, припомня Ройтерс.

Източник: БТА