Австралия се кани да легализира канабиса за медицинска употреба
Австралия се кани да легализира канабиса за медицинска употреба / снимка: Guliver/Getty Images

Австралия съобщи плановете си да легализира отглеждането на канабис за медицински цели. Канбера се мотивира с това, че хората, страдащи от тежки болести, заслужават най-ефективното лечение.

Здравният министър Сюзан Лей заяви, че властите ще създадат схема за лицензиране, която да позволи контролираното отглеждане на растението.

„Чувала съм истории за пациенти, които използват нелегални методи да си набавят канабис и им съчувствам. Когато си с терминална диагноза, най-важното нещо е качеството ти на живот и облекчаването на болката”, каза Лей.

Тя обаче подчерта, че Австралия няма намерение да позволява марихуаната да се използва за забавление, нито да я премахне от списъка със забранени наркотични вещества.

„Легализацията на отглеждането на медицински канабис в Австралия ще уцели правилния баланс между достъпност за пациентите, защита на общността и международните ни задължения”, коментира министърът. 

Проучвания, публикувани в Журнала на Американската медицинска асоциация, показват, че марихуаната е ефективна при справяне с хроничната болка. Учените обаче предупреждават, че тя има и много странични ефекти и дали работи, или не, все още е спорен въпрос.

Източник: БГНЕС