Защитено жилище за хора с деменция ще работи в Макариополско
Защитено жилище за хора с деменция ще работи в Макариополско / Борислав Курдов, архив

47 души от община Търговище, страдащи от деменция, ще бъдат настанени в защитено жилище в село Макариополско. Това става след като по проект „За достойни старини" е била закупена сграда, която е отремонтирана и вече обзаведена. Това съобщи днес на пресконференция психиатърът д-р Иван Тянев. Според него, идеята е страдащите от това заболяване да подобрят качеството си на живот чрез включване в дългосрочни програми и ресоциализация и реадаптация.

Ползватели на услугите ще бъдат хора над 60 г. с нарушено социално функциониране, чието самостоятелно справяне е затруднено от деменция, обясни д-р Тянев, което е ръководител на проекта. За подбора на потребителите ще бъде направен скрининг сред 1000 души. Ще бъдат разкрити и нови работни места - 9 специалисти и 10 души обслужващ персонал. Има идея и за създаване на мобилни екипи за помощ в дома.
234 000 евро е стойността на проекта, дейностите по който ще продължат до месец април 2016 година. По време на проекта услугите ще бъдат безплатни, а след това ще се кандидатства те да станат делегирани от държавата дейности.