Ген. Атанас Атанасов: Трябва да се поеме незабавна отговорност
Ген. Атанас Атанасов: Трябва да се поеме незабавна отговорност / снимка: БГНЕС, архив

Случаят, при който афганистански имигрант беше застрелян от граничен полицай в района на град Средец през изминалата нощ, не е граничен инцидент. Това заяви пред БНР ген. Атанас Атанасов - председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум

"Няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие. При тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи. Тук трябва да се понесе отговорност", категоричен бе Атанасов.

Той припомни за инцидента край Петолъчката до Сливен, когато полицай застреля случайно момиче, докато извършва рутинна проверка на автомобил. Тогава директорът на полицията Славчо Босилков незабавно подава оставката си.

"Преди да даде пресконференция Георги Костов, главният секретар на МВР, да излязат и да заявят кой ще понесе отговорност за това нещо. Защото този инцидент ще има европейски оттенък. Макар и това да не е станало на границата, има смърт на нелегални имигранти през европейската граница", допълни още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и подчерта, че трябва да се реагира адекватно на ситуацията.

Според него най-малко на ниво гранична полиция трябва да се понесе отговорността.