Доверието - смелостта да бъдеш себе си
Доверието - смелостта да бъдеш себе си / pixabay.com
Доверието в себе си, доверието към другите
82283
Доверието в себе си, доверието към другите
  • Доверието в себе си, доверието към другите

„За да изградим доверие към другите, първо трябва да се доверим на себе си“. Това каза в ефира на Дарик йога инструкторът, автор и създател на сайта „Промени живота си“ и Център „Промяна“ в Пловдив Мариана Стракова.

По думите й, изграждането на доверие зависи от нас, както всичко в живота ни, то не е даденост и не е гарантирано. Тя бе категорична, че първо трябва да изпитаме любов, откровеност и уважение към себе си, за да проявим същото към останалите хора в живота ни.

Доверието  смелостта да бъдеш себе си
netinfo

Доверието е и смелост да се изправим пред тъмните си страни, доверието е увереността, че можем да се справим с всичко, това е нашата вътрешна сила да се разкрием такива, каквито сме, защото ние сме това, което мислим за себе си, а не това, което другите ни казват, че сме“, категорична бе Мариана.

Доверието  смелостта да бъдеш себе си
netinfo

Според нея, ако в живота си не се доверим на себе си, ще сме мнителни и подозрителни към всичко и всеки, което от своя страна блокира прекрасни емоции, които бихме могли да изживеем.

„Доверието е висока топка, но когато се доверим, проявяваме най-добрата си версия!“

В междуличностните отношения, Мариана посочи, че доверието е свързано с определени очаквания, предрасъдъци и страхове, но то е друстранен процес - на даване и получаване. Именно затова, доверието или липсата на такова, или развива една връзка, или я проваля.

Доверието  смелостта да бъдеш себе си
netinfo

За изграждане на доверие на работното място пък е нужна лоялност, коректност и добра комуникация.

Мариана коментира и ролята на доверието в политиката, където според нея има криза на доверие.

„От години сме свидетели на изключителна манипулация, размахване на лъжи и удивителни сценарии, които буквално са болезнени за хората. Когато говорим за криза на доверие, тя не се отнася единствено към политиците и политиката, а към всички сфери на обществения живот“, обясни Мариана.

/Цялото предаване по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/

Доверието  смелостта да бъдеш себе си
netinfo