Явор Хайтов посрещна министъра на земеделието на щата Небраска
Явор Хайтов посрещна министъра на земеделието на щата Небраска / netinfo

Партньорството между България и американския щат Небраска в областта на земеделието беше обсъдено на среща днес, организирана по инициатива на Явор Хайтов. Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от Врачанско посрещна Грек Айбак, министър на земеделието на Небраска. В разговорите се включиха още народни представители от различните парламентарни групи между тях бяха Румен Йончев, Светлин Танчев, както и Ангел Величков, зам-министър на МВР (2013-2014).

Грек Айбак отбеляза, че „Небраска търси нови пазари за пласиране на продукции и вижда такава възможност в нашата страна". Идеята за сътрудничество между България и щата Небраска е била провокирана по време на среща на Явор Хайтов с Пийт Рикетс, губернатора на Небраска, която се е проведе преди няколко месеца в Брюксел.
На днешната среща бяха обсъдени различни въпроси, като например глобалното затопляне, което влияе на климатичните промени и съпътстващите проблеми на производителите, новите технологии и земеделските застраховки.
В края на срещата Хайтов и Айбак си размениха символични подаръци с пожелание за взаимно сътрудничество между България и американския щат.