С модерна техника ще събират и извозват зелените отпадъци в региона
С модерна техника ще събират и извозват зелените отпадъци в региона / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Два модерни камиона за събиране на зелени отпадъци и 354 контейнера бяха закупени по проект „Изграждане на регионална система за управлението на отпадъците в регион Велико Търново”. В рамките на Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013 г.” бяха отпуснати близо половин милион лева за развитието на екологичната инфраструктура и подобряване на естествената околна среда. Бенефициент на проекта е община Велико Търново, а партньори са Елена, Златарица, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица.

Закупените контейнери са от тип „бобър” и са изключително разпознаваеми със зеления си цвят и наличието на специален стикер, който показва какви отпадъци могат да се изхвърлят там- окосена трева, клони, листа, цветя, плевели. Най- много контейнери ще бъдат доставени в община Велико Търново- 152. Те ще бъдат разпределени в населените места Дебелец, Килифарево, Ресен, Присово, Самоводене, Беляковец, Пчелище. За старата столица не са предвидени такива съоръжения, тъй като отдавна е въведена практиката зелените отпадъци от парковете да се събират и извозват разделно. Очаква се средно на година количеството разделно събраните зелени отпадъци да възлиза на 4500 тона.

Те ще бъдат събирани със специални камиони, които ще ги откарват в новоизграденото депо край Шереметя, а след това от тях ще бъде правен компост. „Суровината ще бъде висококачествена и може да бъде оползотворявана в земеделието и градинарството. Това е продуктът, който всеки е купувал от магазините когато си засажда цветя в домовете си. Това ще произвежда регионалната система и ще се продава. Затова е важно зелените отпадъци да се събират разделно, за да се произвежда качествен компост”, обясни Зорница Кънчева, ръководител на проекта. Тя посочи, че ползите от произвеждането на суровината са значителни, като се започне от намаляване на разходите и се стигне до подобряване качеството на живот.

Новите камиони ще бъдат разпределени във Велико Търново и Горна Оряховица и са с вместимост 16 кубика. Днес ключовете за тях бяха официално връчени на временните кметове на двете общини Снежана Данева и Деница Коева. „Намираме се на финала на една много дълга сага, на един ужасно труден проект. Надявам се да има много ползи за всички граждани. Като общ краен резултат целим да няма предпоставки за увеличение на такса смет”, каза Снежана Данева.

На финалната права е и проектът за изграждането на депото край Шереметя. Очаква се след изборите официално да бъде прерязана лентата на обекта.