Още двама високопоставени ирански офицери загинаха в Сирия
Още двама високопоставени ирански офицери загинаха в Сирия / БГНЕС

Двама командири от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция са загинали в Сирия в понеделник, няколко дни след гибелта в тази страна на един от най-високопоставените представители на това елитно подразделение на иранската армия, съобщи Франс прес.

Според иранските информационни агенции Тансим и Фарс генерал Фаршад Хазунизаде и Хамид Мохтарбанд, чийто военен чин не се уточнява, са загинали в битка срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Смъртта на двамата командири не бе потвърдена от гвардейския корпус, който съобщи неотдавна на уебсайта си, че на 8 октомври в района на Алепо е загинал генерал Хусейн Хамдани.

Ирански генерал е убит в Сирия, „Ислямска държава" приближава Алепо

Иран е изпратил в Северна и Централна Сирия стотици военни, които са се присъединили към бойци от ливанското движение Хизбула в настъпление срещу бунтовнически групировки, като за целта получават подкрепление по въздух от руските военновъздушни сили, отбелязва Асошиейтед прес.

Иранските бойци са започнали да пристигат в Сирия преди около две седмици, след началото на руските въздушни удари. Подкрепяната от Иран Хизбула също е изпратила свежи сили в Сирия, каза за АП добре информиран официален източник. Той допълни, че иранските бойци пристигат на летището на сирийската столица Дамаск и биват откарвани към военна база в крайбрежния град Латакия. Оттам те поемат главно в две направления - централната провинция Хама и северната Алепо.

Руски самолети удариха "Ислямска държава" в Палмира и Алепо

Сирийският център за наблюдение на правата на човека също съобщи за ирански войски, които пристигат в Сирия и биват откарвани във военната база в град Джебла.

Режимът на президента Башар Асад получи сериозна подкрепа от руските въздушни удари, които според Кремъл са насочени срещу "Ислямска държава", а според САЩ - срещу опозиционни бунтовнически групировки.

Източник: БТА