Ердоган нареди специално разследване във връзка с атентата в Анкара
Ердоган нареди специално разследване във връзка с атентата в Анкара / снимка: Guliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е наредил специално разследване за евентуални пропуски в рамките на държавата след двойния самоубийствен атентат в Анкара в събота, отнел живота на 97 души, съобщи АФП.

За да се даде по-различна гледна точка, наредих разследване за това нападение, което да извърши Държавният контролен съвет, заяви Ердоган на пресконференция с финландския си колега Саули Нинистьо, който е на посещение в Турция.

Това беше първата публична поява на турския президент след най-тежките атентати в историята на съвременна Турция, отбелязва Франс прес.

Безспорно трябва да е имало грешка, да е бил допуснат пропуск в даден момент. Но от какво значение е била тази грешка, този пропуск, ще стане ясно след разследването, каза Ердоган.

На пресконференцията с финландския си колега Ердоган посочи, че терористичната атака, извършена в Анкара, води началото си от Сирия, допълва агенцията.

Според разузнавателните данни, получени от Турция, тази терористична атака произхожда от Сирия, каза президентът и обеща, че отговорните за нея лица ще бъдат дадени на съд.

Вчера турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че организацията Ислямска държава е основен заподозрян за атентатите в Анкара. Турция е част от международната коалиция, която е ръководена от САЩ и която повече от година води борба срещу ИД в Сирия, припомня Франс прес.

На съвместната пресконференция с финландския президент финландски журналист попита Ердоган дали е диктатор. В отговор Ердоган каза: Ако бях диктатор, вие нямаше да можете да ми зададете този въпрос.

Източник: БТА