Архитекти настояват за реформа в сектор строителство и проектиране
Архитекти настояват за реформа в сектор строителство и проектиране / Dariknews.bg

Архитектите са основен фактор в управлението на един град и затова смятаме да се вслушаме във вашите съвети и професионални препоръки. Разчитаме на добро сътрудничество занапред, сподели пред представители на Камарата на архитектите в Стара Загора Димитър Чорбаджиев.

Да се направи околовръстното шосе от северната страна, за да се разтовари трафика през града, да се проектират градоустройствените планове на кв. „Железник" и на Старозагорските минерални бани. Това са част от приоритетите, включени в управленската програма на Реформаторския блок подчерта по време на срещата-разговор с архитектите кандидатът за кмет Димитър Чорбаджиев. Той увери, че в следващия Общински съвет заседателите от блока ще работят активно по тези въпроси. Секторите строителство и проектиране се нуждаят от сериозна реформа, от облекчаване на административната тежест, от въвеждане на електронни услуги и значително съкращаване на сроковете за издаване на необходимите документи. За промени и реформи в сектора се обяви и Димитър Чорбаджиев, според когото е необходимо „по-малко държава в бизнеса. Ние искаме да създадем атрактивен бизнес-климат, но той минава именно през разрешаването на тези сериозни трудности. Наше проучване сочи, че са необходими четири години от заявяването на инвестиционни намерения до реалния старт на дадено производство. Това възпира до голяма степен нашите и чужди инвеститори. Необходима е максимална реформа, която да съкрати сроковете, но разбира се при засилен контрол. Ние настояваме и за цялостно електронно обслужване", категоричен е кандидатът на РБ за кмет на Стара Загора Димитър Чорбаджиев.

На разговорите с архитектите присъстваха и кандидати за общински съветници от листата на РБ. Тази среща е важна, защото е време да сложим край на безобразните строежи, посочи водачът на листата Румен Димитров. Според арх. Иван Иванов е необходимо в бъдещия общински съвет да влязат архитекти, които със своето мнение и професионална компетентност да подпомогнат развитието на Стара Загора.

По време на срещата старозагорските архитекти декларираха, че в лицето на Реформаторския блок виждат естествен съюзник при разрешаването на браншовите проблеми.