Оперативните инспектори на НАП Монтана отчетоха 9-месечието
Оперативните инспектори на НАП Монтана отчетоха 9-месечието / Дарик Враца

112 проверки са осъществили през 9-месечието оперативните инспектори на НАП Монтана. 25 от тях са реализирани съвместно с ОД на МВР и служба «Пожарна безопасност и защита на населението» и са на ведомствени бензиностанции. 12 от проверките са на питейни заведения и басейни. 6 са на мандри и са реализирани заедно с Областна дирекция по храните. Също толкова са осъществени съвместно с публичните изпълнители от сектор „Обезпечаване и събиране на публични вземания" и са за събиране на задължения от оборота на длъжници.

5 от проверките през 9-месечието са по подадени жалби. 2 са за неиздаване на касови бележки. Едната от тях е на магазин за промишлени стоки във Вършец, а втората - на фирма за дограма. И на двата обекта са съставени актове. Такъв е съставен и на магазин за хранителни стоки на територията на област Монтана в резултат на проверка след подаден сигнал за липса на касов апарат в търговския обект. Съставен е и акт на селска пивница от областта също за липса на касов апарат.

4 от проверките през 9-месечието са на питейни заведения. 3 са съвместни с органите на МВР и Агенция по храните на заведения за обществено хранене. 2 от проверките са реализирани заедно с МВР в обекти на селектирани задължени лица. Други 2 са осъществени съвместно с Агенция «Митници» на бензиностанции. 2 от проверките са на магазини за цветя. Толкова са и на други търговски обекти.

Останалите проверки са свързани с наблюдения на търговски обекти и инвентаризации.

През 9-месечието са съставени 3 акта на ведомствени бензиностанции - 2 за недекларирани съдове за съхранение на гориво и 1 за недекларирани акцизни документи за доставки на гориво. Други 2 акта са съставени на търговски обекти. Единият от тях е за продажба на закуски, а санкцията е за неподадено в срок заявление за регистрация по ДДС след достигане на облагаемия оборот от 50 000 лв. Другият търговски обект е за промишлени стоки, а санкцията е за неиздаване на касова бележка.