Младен Чакъров, ГЕРБ-Завет: „Гражданите сами ще решават по кой проект да се кандидатства“
Младен Чакъров, ГЕРБ-Завет: „Гражданите сами ще решават по кой проект да се кандидатства“ / ГЕРБ-Разград

Младен Чакъров е магистър по публична администрация от Технически университет Варна. Преди това се дипломира като локомотивен техник в ПЖИ „Тодор Каблешков“ София. Работи дълги години в системата на БДЖ и на националната сигурност. Кандидат за кмет на Завет от листата на ГЕРБ.

„Завет е малка община, с традиционни за повечето общини от подобен мащаб проблеми – безработица, застаряващо население, лоша инфраструктура. Според статистиките сме една от общините с голям обем усвояване на европейски средства на глава от населението в областта, но честно казано не се вижда къде точно отиват тези средства. На гражданите им изглеждат повече като големи обещания, големи ремонти, но без реален ефект върху живота им. И привкус за неясен, непрозрачен начин за изразходване на тези средства.

Това, което искам да се промени и за което ще работя, ако гражданите на Завет ми гласуват доверие, е да се смени философията на бюджета на общината от една страна, както и механизмът, по който се харчат парите в бюджета – и тези, които идват от данъците на жителите на общината, и тези, които са привлечени отвън. Хубаво е наистина, че толкова много пари са привлечени от Европейския съюз, но това не връща децата ни в нашия град, в селата ни, не дава работа, нито по-добри пенсии за родителите ни. Доброто управление на местно ниво се вижда чрез резултатите, които са видими за всички – не само за една група хора. Затова възнамерявам да променя процеса за определяне на приоритетите и целите за развитие на общината ни. А това значи, че вместо общината сама, чрез своите служители и чрез част от Общинския съвет да взема решения по кой проект да се кандидатства и какво да се прави с получените пари – това решение да се взема от гражданите на общината. Законът го изисква, а животът трябва да го наложи, защото от подобни решения зависи как хората в Завет ще живеят. Надявам се да имам възможност и да създам по-добри условия за развитие на някакво местно предприемачество. Трудно може да се говори за бизнес при нас, но има начини да бъдат насърчени местните хора да работят, „да рискуват“ и да развиват самостоятелна дейност. А не само да разчитат на програмите за социално слаби, които се превърнаха в основна прехрана за голяма часто от тях.

Друг важен приоритет в програмата ми е оптимизирането на училищната мрежа, така че да се гарантира по-добро качество на образованието на децата, за да не бягат учениците в Разград и други общини. Ще се постарая да запълня и друга липса в живота на гражданите на Завет – липсата на медицинско обслужване, като работим за създаването на общински здравен център, в който да има гарантирана спешна помощ.

След изборите се надявам да имам възможност да реализирам голяма част от идеите си, да направя животът в Завет по-привлекателен и по-добър за всички, които живеят в нашия край!“

Младен Чакъров, кандидат за кмет на Завет от листата на ГЕРБ