Предимно ученици посещават депото в Стожер в дните на отворени врати
Предимно ученици посещават депото в Стожер в дните на отворени врати / Дарик Добрич
Предимно ученици посещават депото в Стожер в дните на отворени врати
82220
Предимно ученици посещават депото в Стожер в дните на отворени врати
  • Предимно ученици посещават депото в Стожер в дните на отворени врати

Регионалното депо за отпадъци в Стожер провежда дни на отворени врати от 9 до 15 октомври. Там ще се приемат отпадъците на цялата област Добрич и шуменската община Никола Козлево. Към момента постъпват от общини Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Крушари, каза за Дарик ръководителят на обекта Теодора Петкова. Скоро ще заработят претоварните станции в Балчик и Тервел, при които е имало забавяне по обективни причини. Морските общини засега ползват старите сметища.

Депото в Стожер работи от март т.г. Екипът му се състои от 38 души, от които 22-ма са сортировачи, наети от селото, а останалите - технически персонал, който пътува всеки ден от Добрич. Работното време е всеки делничен ден от 8.00 до 17.00 ч., през почивните дни постъпват отпадъци само от град Добрич, но са малко и се обработват по-късно, поясни Петкова. Сортировачите сепарират ръчно подходящите за рециклиране материали - черен, бял и цветен найлон, твърда пластмаса и стъкло. Магнити отделят металите. Събраното се балира и продава. Петкова поясни, че металите и стъклото са практически вечни, докато пластмасите се разпределят според вида и се насочват за различно производство - от гранулат до щайги и саксии.

Тя смята, че малък процент от хората в Добричко разделят отпадъците си и изхвърлят и в цветните контейнери, като поясни, че при тях в депото в Стожер отива само сметта от сивите контейнери. След отделянето на рециклируемите предмети, се прави и разделяне за два вида компост. Единият е нестандартен (органичен) и се полага в клетката на депото, след което се запръстява. Другият е растителен и подходящ за продаване. От него вече има първи набор узрял, в момента се правят проби, за да се установят показателите му.

Според Петкова служителите на депото са доволни от условията на работа. Около 15% са напуснали или освободени от март досега, но към момента екипът е попълнен и работи добре. Помещенията, аерацията, безопасността и работното облекло отговарят на всички норми, подчерта ръководителят.

В дните на отворени врати досега депото е посетено предимно от организирани групи от ученици от горния курс от Добрич - от Езикова, Хуманитарна и Природо-математическа гимназия, СОУ "Кл. Охридски" и СОУ "Д. Талев".

Чуйте още за разделното сметосъбиране от Теодора Петкова в аудиото.