Убити и ранени при две атаки в Ерусалим, двама от нападателите са ликвидирани
Убити и ранени при две атаки в Ерусалим, двама от нападателите са ликвидирани / БГНЕС

Палестинци, въоръжени с ножове и пистолет, убиха днес най-малко трима души и раниха няколко други в поредица от нападения в Ерусалим и край Тел Авив в "Деня на яростта", обявен от палестинците, предаде Ройтерс, цитирайки полицейски източници.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика спешно заседание на силовите структури в 15 ч. българско време за обсъждане на полицейските мерки за сигурност, които трябва да бъдат предприети във връзка с най-сериозните изблици на палестинско насилие от доста години насам. Вълненията в палестинските територии не показват признаци на затихване, посочва Ройтерс.

Според агенцията полицията ще представи нови оперативни планове за действие в тази ситуация. Министърът на обществената сигурност обмислял пълна блокада на палестинските квартали в Източен Ерусалим, където живеят много от въоръжените нападатели от последните две седмици.

За разлика от своите сънародници от окупирания Западен бряг палестинците в Източен Ерусалим могат да пътуват без ограничения из Израел.

При една от днешните атаки двама палестинци откриха стрелба, а после извадиха и ножове срещу пътници в автобус в Ерусалим, убивайки двама и ранявайки четирима души, съобщиха от полицията. Единият от нападателите е бил убит, а другият е заловен.

Минути по-късно друг палестинец се вряза с лека кола в автобусна спирка в центъра на Ерусалим, после излезе от колата и започна да ръга хората наоколо. Един човек бе убит, а шестима други са ранени. Полицията съобщи, че нападателят е бил "неутрализиран", без да уточнява какво означава това.

От началото на новата вълна от насилие, започнала преди близо две седмици, вече загинаха седем израелци и 27 палестинци, включително деветима от нападателите и осем деца. Вълната бе отприщена отчасти от недоволството на мюсюлманите от зачестилите еврейски посещения в джамията "Ал Акса" в Ерусалим, смятана от тях за най-свещеното място извън Арабския полуостров.

 

Източник: БТА