Русенска инициатива възпитава екологично поведение у младите хора
Русенска инициатива възпитава екологично поведение у младите хора / снимка:РУ

Инициативата е реализирана по едноименен проект, изпълнен от Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ в партньорство с Русенския университет и читалище „Пробуда“ в с. Христо Даново, община Карлово. Основната му цел е да се формира екологично отговорно съзнание в колкото е възможно повече млади хора – ученици и студенти. Това съобщиха на пресконференция в Русенския университет председателят на дружество „Академик“, доц. Милко Маринов, ръководителката на студентския клуб „Зелени човечета“, доц. Маргаритка Филипова и други представители на инициативата.

В началото на проекта, през месец ноември 2014 г. е създадена екологичната коалиция "Аз обичам Балкана и се грижа за него”, в която се включват три доброволчески студентски групи от Русенския университет, една ученическа група от Русе и още пет  от селищата в непосредствена близост до територията на Парков участък „Клисура” на Национален парк „Централен Балкан” - Клисура, Розино, Христо Даново, Кърнаре и Тетевен.

В продължение на година коалицията организира 9 еколагера и провежда интерактивни тренинги с 223-ма младежи, чийто доброволчески труд надхвърля 600 часа – те маркират 19 туристически пътеки, поставят информационни знаци и указателни стрелки, обновяват лентовата маркировка. В хижите „Ехо“ и „Козя стена“ продължава екологосъобразно третиране на битовите отпадъци. Благодарение на проекта са създадени нови екологични коридори за съхраняване и поддръжка на местообитанията на балканската пъстърва по реките Дамлъ дере, Боба дере и Коджа дере.

В рамките на проекта е проведен и конкурс за рисунки и фотографии на тема “Аз обичам нашите планини зелени”. Така са мотивирани много млади хора (ученици и студенти) да се ангажират с каузата за опазване на природата, биоразнообразието и минимизирането на количеството на генерираните от хората отпадъци. В конкурса са се включили десетки младежи от  Русе, с. Христо Даново, с. Кърнаре, Клисура, а в заключителната изложба са подредени 34 творби.

 

Инициативата „Заедно с грижа за дивния Балкан” е финансирана от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство в тематичната област „Устойчиво развитие и опазване на околната среда” и е на стойност 15 400 евро.