ЕС настоя за незабавно прекратяване на руските въздушни удари в Сирия
ЕС настоя за незабавно прекратяване на руските въздушни удари в Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Външните министри на страните от Европейския съюз настояха днес Русия незабавно да спре въздушните удари в Сирия и обвиниха Москва, че подкопава процеса на уреждане на кризата в близкоизточната държава, съобщиха световните агенции.

„Извършваните напоследък руски военни атаки, насочени не само срещу „Даеш” („Ислямска държава”) и други групировки, определени от ООН като терористични, а и срещу умерената опозиция, будят сериозно безпокойство и трябва веднага да бъдат прекратени. Същото се отнася за нарушаването на въздушното пространство на съседни страни от Русия”, заявиха министрите в съвместна декларация на заседание на Съвета на ЕС в Люксембург.

„Тази военна ескалация заплашва да продължи конфликта, да подкопае политическия процес, да влоши хуманитарната ситуация и да засили радикализацията”, казаха министрите.

Според тях ЕС ще продължи да подкрепя сирийската опозиционна коалиция. „ЕС ще продължи да поддържа умерената опозиция, в частност сирийската опозиционна коалиция, и отново подчертава, че тя е важен елемент от борбата с екстремизма и играе ключова роля в политическия преходен процес”, заявиха министрите.

Те призоваха Москва да окаже натиск върху Дамаск в интерес на уреждането на конфликта. „ЕС призовава Русия да се съсредоточи върху общите усилия за постигане на политическо уреждане на конфликта. В тази връзка ЕС призовава Русия да окаже натиск върху сирийския режим за намаляване на насилието”, беше посочено в декларацията.

Министрите призоваха Москва да съсредоточи военните си действия в Сирия върху „Ислямска държава” и да не атакува умерената опозиция.

По думите на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини атаките в Сирия трябва да се съгласуват между САЩ, ЕС и Русия. „В противен случай има риск това да стане крайно опасно не само от политическа гледна точка, а най-вече от военна гледна точка”, каза тя.

Според ЕС сирийският президент Башар Асад не може да бъде част от решението на конфликта - най-много да бъде неизбежен партньор в прехода от войната. „Не може да има траен мир в Сирия при сегашното ръководство и докато не бъде отговорено на легитимните недоволства и стремежи на всички части на сирийското общество”, беше посочено в декларацията, според която Асад носи най-голямата отговорност за жертвите и разселванията, причинени от конфликта.

Според Франция Асад няма място в процеса на политическо уреждане на конфликта в Сирия, но други страни от ЕС смятат, че не може да се мине без него, особено като се има предвид руската подкрепа.

„За да има мир в Сирия, е необходим политически преход. Той трябва да се извърши без Башар Асад”, каза френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

„Не става дума за това кого харесваме и кого не харесваме… Става дума за това кой е фактор. А в момента той определено е фактор”, посочи словашкият външен министър Мирослав Лайчак, имайки предвид Асад.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призна, че „позицията и важността на отделни играчи се променя”. „Много неща се променят с намесата на Русия”, заяви той. По думите му „няма съмнение, че усилията за постигане на политическо решение стават по-трудни и по-сложни”.

Могерини определи намесата на Москва в Сирия като тревожен фактор, който променя ситуацията.

Източник: БТА