Над 1000 българи чакат за трансплантация, най-много са нуждаещите се от бъбрек
Над 1000 българи чакат за трансплантация, най-много са нуждаещите се от бъбрек / Thinkstock/Getty Images
Над 1000 българи чакат за трансплантация, най-много са нуждаещите се от бъбрек
82198
Над 1000 българи чакат за трансплантация, най-много са нуждаещите се от бъбрек
  • Над 1000 българи чакат за трансплантация, най-много са нуждаещите се от бъбрек

Независимо, че за последните три години броят на трансплантациите у нас е нараснал почти 4 пъти, и към момента чакащите за орган в България наброяват 1100 души. Това стана ясно от думите на български трансплантолози по повод Европейския ден на донорството и трансплантациите, който отбелязваме днес. Най-много - 930 души - чакат за бъбрек, след тях са нуждаещите се от черен дроб, сърце и бял дроб. За трансплантация на тънко черво чака един пациент. Положителният факт, който обаче отчитат лекарите, е, че със всеки изминат ден отказите на българите да дарят орган на нуждаещ се пациент стават все по-малко.

14 са донорите и 51 извършените трансплантации от началото на годината. За сравнение, през цялата 2012 година у нас са направени едва 19 трансплантации.

Фактът, че отказите от донорство стават все по-малко, се дължи на това, че мисленето на българина се е променило, твърди един от най-добрите хирурзи в България проф. Никола Владов.

„На нас ни се иска да се увеличи броят на донорите, да се търсят активни донори в донорските бази от колегите, които се занимават с тази дейност и смятам, че там е възелът, който трябва да разплетем", каза Владов.

Огромната част от успеха на трансплантациите се състои в организацията и в подготовката на координаторите по донорство, които осъществяват целия процес, добавя медикът.

„Това са хора, които работят в различни болници в държавата. Трябва да се събират и да бъдат обучавани какво представлява този разговор с близките на пациента, какво представлява кондиционирането на донорите. Това е съвсем сериозен проблем, който ги откъсва от тяхната пряка работа и ги ангажира да се занимават с точно този процес. Мога да ви кажа, че в Европа координаторите по донорство дават добри резултати в рамките на около 2 години и след това трябва да бъдат сменяни, защото резултатите им падат", допълни специалистът.

Хюсеин Сюлейман е на 26 години. През 2011 година му трансплантират сърце.

„Живея отлично. Четири години без никакви проблеми, редовно се срещам с родителите на донора ми, чуваме се по телефона. Искам да им кажа, че съм много благодарен", каза той.

Трансплантацията е едно сурово изпитание за наличие на човешки качества като великодушие, жертвоготовност и състрадателност, отбелязаха още лекарите.