Обама: Знаехме, че Русия ще нанесе удари в Сирия
Обама: Знаехме, че Русия ще нанесе удари в Сирия / Guliver/Getty Images

Руската военна операция в Сирия не е била неочаквана за САЩ, тъй като те внимателно са следили прехвърлянето на въоръжения в помощ на режима на Башар Асад. Това заяви в интервю за програмата "60 минути" на телевизия Си Би Ес президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ТАСС.

"Знаехме, че Русия се готви да окаже военна помощ на Сирия, тъй като се боеше, че режимът на Асад ще рухне", каза Обама.

Той определи като неправилна руската стратегия. "Докато Асад е на власт, ще бъде невъзможно да се включат силите на умерената сирийска опозиция в борбата срещу Ислямска държава", каза президентът на САЩ.

Той изрази увереност, че рано или късно ислямистите в Ирак и Сирия ще бъдат ликвидирани, но затова е необходимо сунитското население в двете страни да се включи в борбата с ИД. Според Обама проблемът в Сирия не може да се реши с военни средства, а само по политически път с участието на всички ключови играчи.

Президентът потвърди, че САЩ нямат намерение да изпращат в Сирия сухопътни сили, но ще продължат въздушните удари срещу ИД.

Обама отхвърли твърденията, че САЩ губят позиции в Близкия изток, напомняйки за намиращите се в региона американски военни бази и самолетите над небето на Сирия и Ирак. Той отхвърли и предложенията САЩ да изпратят в Сирия военни сили, изтъквайки, че това само ще доведе до гибелта на още американски войници и до изразходването на още един трилион долара.

Източник: БТА