Американски противотанкови ракети вдигат залозите в Сирия
Американски противотанкови ракети вдигат залозите в Сирия / БГНЕС

Съединените щати и техни съюзници доставят противотанкови ракетни системи на сирийски бунтовници, които изиграват неочаквано важна роля в оформянето на цялостната картина на бойното поле в Сирия, пише в. "Вашингтон пост".

Фактът, че от две години се изпълнява тайна програма по въоръжаване на бойци от Сирийската свободна армия с противотанкови ракети (BGM-71 TOW), придава на конфликта образ на война чрез посредници между САЩ и Русия, въпреки опитите на американския президент Барак Обама да избегне такава, отбелязва вестникът.

Мащабите на руската офанзива в Сирия тревожат Запада

Сега, когато Русия се включи във войната в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, тези ракети придобиват още по-голямо значение отпреди. Бунтовниците дължат толкова голяма част от успехите си в Северозападна Сирия на това оръжие, че са го нарекли "Лъвоукротител" - игра на думи с името на Асад, което означава "лъв".

Бунтовници свалили хеликоптер в Хама, не е ясно дали е руски или сирийски

От миналата сряда, когато сирийските войски предприеха първата си офанзива с подкрепата на руската армия, в YouTube бяха качени десетки видеа, показващи как бунтовници поразяват танкове на сирийската армия с американските ракети. Във видеоклиповете изстреляните ракети изглеждат като огнени кълба, които летят срещу целта си със зигзагообразни движения и секунди по-късно тя избухва в пламъци.

Бунтовниците твърдят, че са унищожили 24 танка и бронирани коли още в първия ден от офанзивата, отбеляза "Вашингтон пост".

Източник: БТА