Пациенти с провокация към НЗОК - какво е да се живее с ревматично заболяване
Пациенти с провокация към НЗОК - какво е да се живее с ревматично заболяване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Този следобед, докато Надзорният съвет на Здравната каса изчислява с колко болниците са надвишили финансовите си ограничения, пациенти с ревматологични заболявания, които от месеци изразяват недоволството си срещу Касата, отново ще направят демонстрация пред централната й сграда.

Поводът е Световният ден за борба с артрита, който отбелязваме днес, а причината - че според пациентите, с нови изисквания, въведени от институцията през август, над 4000 души ще останат без лечение.

В края на юли от организацията, която представлява тези болни, устроиха символично погребение пред касата и обявиха, че тя обрича пациентите с ревматологични заболявания. Тогава от здравноосигурителната институция увериха, че ревматоидно болните не трябва да се чувстват ощетени, тъй като за всеки един от тях държавата заделяла по 10 000 лева годишно.

Днес организациите ще подарят на Касата специално изработени ревматоидни ръкавици, които след слагането им карат здравия човек да почувства колко трудни са ежедневните дейности на пациентите с ревматични заболявания.