Иран няма да приеме план за уреждане на конфликта в Сирия без Асад
Иран няма да приеме план за уреждане на конфликта в Сирия без Асад / снимка, архив: БГНЕС

Иран няма да приеме план за намиране на изход от конфликта в Сирия, ако той не включва сирийския президент Башар Асад, заяви съветникът на иранския върховен лидер аятолах Хаменей по външната политика, Али Акбар Велаяти, цитиран от ТАСС.

"Всеки план на Иран за Сирия се гради на консенсус между сирийския народ и правителството. Не виждаме жизнеспособна сила, способна да бъде алтернатива на сегашната сирийска власт да се противопоставя така упорито на враговете на държавата", цитира думи на Велаяти иранската агенция ИРНА.

"Иранският план за Сирия предполага страната да бъде управлявана от правителство, подкрепяно от мнозинството. Башар Асад според нас ще спечели още веднъж на избори, тъй като е жертвал много неща за благото на сирийския народ", каза Велаяти - един от най-влиятелните политици в Иран, заемал 16 години поста външен министър (1981-1997).

Иран "без колебание подкрепя действащия президент на Сирия в борбата му с тероризма", увери съветникът на Хаменей.

Като подчерта колко е важно взаимодействието между Иран и Русия в контекста на събитията в Сирия и Ирак, Велаяти отбеляза: "Русия споделя нашата позиция и естествено сътрудничи с нас по въпроса за Сирия. Нашето сътрудничество не е тайна за никого. Целта ни е да осуетим опитите за незаконно сваляне на демократично избраното правителство на тази страна, предприемани отвън".

Източник: БТА