Дянков: Премиерът е добряк, който отстъпва, когато му се оплакват
Дянков: Премиерът е добряк, който отстъпва, когато му се оплакват / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов е добряк, който отстъпва пред хората които му се оплакват, особено ако се оплакват много. Това мнение изрази пред бТВ вицепремиерът и финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков. В същото време той подчерта, че във втория мандат личи опитът, който Борисов е натрупал.

Президентът на Русия Владимир Путин пък е самозабравил се политик, каза Дянков, който в продължение на две години беше ректор на частната Руска икономическа школа, която напусна преди дни. По думите му преди две години той е избрал да отиде в Москва вместо Лондон, защото е смятал, че може да наложи там дясно мислене, но мандатът му съвпаднал с девалвацията на рублата и с кризата в Украйна, което  обрекло намерението му на неуспех.

Дефицитът догодина трябва да е 1% от БВП, а не 2%, както предлага сегашният финансов министър Владислав Горанов, е мнението на Дянков. Това по думите му по-добре ще предпази България от евентуални кризи в бъдеще, обобщава „Дневник”.

За Горанов, когото преди дни банкерът Цветан Василев обвини в прикрити връзки с ДПС и Делян Пеевски, Дянков отговори, че като зам.-министър Горанов е отговарял само за бюджета, а не за банковия сектор, а коментарите на Василев нарече реакция на отчаян човек.

Според Дянков вместо пари за изтребители България трябва рязко да увеличи заплатите на учителите, за да постигне напредък в сектора на образованието.

Бившият финансов министър изрази скептицизъм за изхода от арбитража между България и Русия по проекта „Белене”.

Той прогнозира, че България ще понесе големи финансови тежести по този, по думите му, корупционен проект. Причината за неблагоприятния изход от арбитража според него са изказвания в края на 2013 г. на тогавашния премиер Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че страната може да си позволи изграждането на нови енергийни мощности, докато защитната теза за отказа от „Белене” е била обратната - че не може.