Черно море удари Рилецо на старта на НБЛ
Черно море удари Рилецо на старта на НБЛ / източник: LAP.bg, Ивайло Борисов

Черно море Порт Варна се наложи със 73:69 над Рилски спортист в първия мач от новия сезон в Национална баскетболна лига.

Носителят на Купата водеше почти през цялото време, като в третата четвърт за кратко имаше двуцифрен аванс, достигнал 12 точки.

На почивката Черно море се оттегли с преднина от 36:32, и задържа до края, въпреки че Рилецо изравни в последната четвъртина.

Равенството се запази доста време, като резултатът мина през 52:52, 56:56, 59:59, 61:61. Такъв бе той три минути преди сирената, преди отново варенци да поведат.

В последната минута, след кош на Данчо Бозов, двата тима влязоха само при точка разлика - 68:67. С много битка под коша, Николай Стоянов отбеляза за Черно море, кош и фаул, и така домакините дръпнаха с четири точки.

В оставащите 40 секунди, Търнър реализира две точки от фаул, но Пламен Алексиев ги върна от игра. Тони Гуджино опита от тройката малко преди сирената, но това бе последното действие за Рилецо в мача.

20 точки за успеха на Черно море реализира Станислав Славейков, още 14 добави Симеон Илиев, а Пламен Алексиев и Никола Маравич вкараха по 12.

По 15 точки за Рилски спортист вкараха Данчо Бозов и Тони Гуджино.

Черно море порт Варна: Пламен Алексиев 12 т., 6 борби и 6 асистенции, Станислав Цонков 5 т. и 8 борби, Симеон Илиев 14 т., 9 борби и 6 асистенции, Станислав Славейков 20 т. и Никола Маравич 12 т. и 9 борби.

(Николай Стоянов 8 т., Ангел Нацкин, Денислав Вутев 2 т. и Лъчезар Радев)

Рилски спортист: Тристан Кери 5 т., Франк Търнър 8 т., Златин Георгиев 10 т., Кори Петрос 3 т. и Антъни Гуджино 15 т.

(Любомир Киров, Йордан Бозов 15 т., Тодор Тодоров, Дарин Иванов 6 т., Веселин Веселинов 7 т.)

Спас Натов, треньор на Черно море порт Варна: „Разбира се, че победата е много важна. Получи се така, че накрая стана емоционален мач. Макар и с много грешки, накрая стигнахме до победата със себераздаване. Това за мен бе най-важното. Длъжни сме физически да издържаме. За мен едно е важно- играчите сами се сменят. Като играеш добре стоиш на терена. Днес не можахме да направим добра ротация. Да се надяваме, че в следващите мачове ще се справим по-добре. В момента Пламен Алексиев ни е най-опитният играч, капитан на отбора. Нормално е да разчитаме много на него. Днес се справи добре. Притеснявам се дали ще го запазим, ако поддържа това ниво”.

Росен Барчовски, треньор на Рилски спортист: „Тук във Варна винаги се играе много трудно. Въобще не може да става въпрос за подценяване от наша страна. Днес се срещнаха два равностойни отбора. С малки неща ни надиграха. Спечелиха ни борбата под коша-19 борби повече. Не, че са кой знае колко високи. Очевидно това е въпрос на желание. Така и загубихме мача-три борби поред в нападение и един-два щастливи коша. Накрая можехме и ние да спечелим мача. В края на срещата ситуацията бе непредвидима. Това, че сме с нов състав на нас днес ни се отрази.Предимството в момента на отбора на Варна е, че в тима играят момчета, които се познават много добре”.