Ирина Бокова стана почетен доктор на Женевския университет
Ирина Бокова стана почетен доктор на Женевския университет / netinfo

На 9 октомври Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи званието Doctor Honoris causa на Женевския университет. Званието е признание за „борбата й за откритост, демокрация и свободен обмен на мнения, опазване на културното наследство, зачитане правата и равенството на жените, уважение на различността и образование срещу антисеметизма”.

Отличието й бе връчено от ректора на университета Ив Флюкигер. „Чрез диалог, знания, съхраняване и предаване на културата на бъдещите поколения, университетите насърчават свободата на мисълта и търсенето на истината. Те са антитеза на фанатизма, който води до унищожаване на Палмира и застрашава културното наследство”, заяви той.

Ирина Бокова благодари за почетното звание с думите: „Това е признание за моята борба, но тази борба е на ЮНЕСКО, тя е борба за хуманизъм”.

Пред присъстващите преподаватели, студенти и дипломати Ирина Бокова изнесе лекция на тема „Правата на човека и предизвикателствата през 21 в.”, в която представи подхода на ЮНЕСКО в борбата срещу насилието и екстремизма. Тя подчерта усилията на Организацията за по-ефективната интеграция на културата и образованието при справянето с кризисни ситуации.