Музей на пощата привлича посетители във В. Търново
Музей на пощата привлича посетители във В. Търново / DarikNews.bg
Музей на пощата привлича посетители във В. Търново
82173
Музей на пощата привлича посетители във В. Търново
  • Музей на пощата привлича посетители във В. Търново

Музей на пощата привлича посетители във Велико Търново. Любопитната експозиция се помещава в сградата на Централната поща и се поддържа от Галин Колев, специалист “Основни услуги и логистика” в Областната пощенска станция. Той започнал да събира колекцията през 2000 г., като обикалял пощенските станции в региона и намирал стари предмети, документи и снимки. Решил да ги подреди на видно място, за да може всеки да се докосне до работата на пощальоните.

Над 200 наброяват към момента музейните експонати. Сред тях е бюро на началник на пощенска станция с два телефона, документация и мастилници, като едната е отпреди 1940 г. Взел съм ги от пощенската станция в село Недан, споделя Галин Колев.

Посетителите могат да видят по-стари модели на везни за теглене на писма, пулт за телефонен номератор, сметачна машина, използвана след 1944 г., юбилейни албуми със снимки на служители на пощата във В. Търново, сборници с наредби и други документи на повече от 100 години.

Сбирката съдържа още снимки на сградите, в които се е помещавала през годините пощата във В. Търново. Първата сграда се е намирала около конака през 1878 г., посочи Галин Колев. Сегашната централна сграда е построена през 1951 г. В момента пощенските станции в региона наброяват 154. Пощенските служители са около 350, от които 100 души обслужват районите на Велико Търново, уточни специалистът.

По повод 9 октомври, обявен за Световен ден на пощата, първокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” посетиха един от салоните на Областната пощенска станция. Децата се запознаха с дейността на службата и проследиха „Пътя на писмото”.