Стара Загора е на трето място по брой еднодневни договори
Стара Загора е на трето място по брой еднодневни договори / Dariknews.bg

Област Стара Загора е на трето място по брой еднодневни договори, сключени между работодатели и работници. Това обяви министърът на труда и социалните грижи Ивайло Калфин при посещението си в региона.

"Земеделските производители заявили желание да се възползват от този инструмент в област Стара Загора са 53. Броят на сключените договори пък е 6800. Това отрежда на областта трето място. Общият брой на сключените такива договори в страната е 75 000. Когато обсъждахме с работодателите този тип контракти те очакваха броят им за година да бъде между 60 000 и 100 000", поясни министър Калфин.

Той разкри, че област Стара Загора продължава да регистрира по-ниска безработица от средната за страната. "За август безработицата тук е 8,3%, докато в страната този показател е 9,3%. Броят на безработните е 12 104, а свободните работни места са 6908. За община Стара Загора броят на безработните е 3886, докато свободните работни места са 3161", заяви социалният министър.

В Стара Загора той представи и основните идеи за промени в социалната система. Върху тях вече работи експертна група от Министерството на труда и социалната политика, а според министърът нуждата от реформи в тази област е пряко следствие от приетите вече промени в Закона за социални помощи и пенсионната система. Очаква се законопроектът да е готов в средата на следващата година и тогава да стартират и дискусиите по него.