Испанското Животно открива ONE DANCE WEEK
Испанското Животно открива ONE DANCE WEEK / Yassiek

Kомпания DANIEL ABREU, носител на Националната награда за танц на Испания за 2014 г., ще открие тазгодишното, осмо поред, издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK.

На 17 октомври в залата на пловдивския Дом на културата "Борис Христов" (ул. „Гладстон" 15) испанците ще представят спектакъла ЖИВОТНО.

Спектаклите от тазгодишната селекция на ONE DANCE WEEK изследват и представят вълненията и преживяванията на всеки човек - от емоционалния вътрешен свят до социалните проблеми, с които се сблъсква всеки ден.

ЖИВОТНО е хореографска творба, която ни потапя в енигматична атмосфера от натрупващи се една върху друга картини и сцени на физически и емоционални реакции и екстремни ситуации, в които се активира инстинктът.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Alberto Bañares

Кил Сео-Янг е младият корейски хореограф, автор на спектакъла ДЕФОРМАЦИЯ. Той завършва Националния университет на Корея за изкуства със специалност танц и пърформанс. През 2006 г. печели наградата за изключително хореографско постижение на конкурса „Сцена на млади хореографи". Спектакълът ДЕФОРМАЦИЯ е част от програмата на ONE DANCE WEEK и ще бъде представен на 18 октомври от 19:00 ч. в Драматичен театър - Пловдив.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

ДЕФОРМАЦИЯ се занимава с проблема за идентичността. В контекста на различните ситуации, в които човек попада ДЕФОРМАЦИЯ изразява постоянната вътрешна динамика на разпад и изграждане наново на човешката идентичност.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Ким Джае Сеунг е изключителен танцьор и хореограф, чиято танцова лексика смесва традиционни, модерни и съвременни техники. Основно негово вдъхновение е традиционният корейски танц, към който той умело подхожда от своята съвременна перспектива. Неговият спектакъл ДЖЕНТЪЛМЕН ще може да бъде гледан също като част от тазгодишнoтo издание на ONE DANCE WEEK на 18 октомври от 19:00 ч. в Драматичен театър - Пловдив.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

ДЖЕНТЪЛМЕН е спектакъл, изграден върху традиционното корейско танцово изкуство, представително за мъжкия танц - Hanryang-mu. В ДЖЕНТЪЛМЕН се експериментира с различни режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически и визуални елементи, което му придава особена атмосфера на принадлежност както към миналото, така и към настоящето.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Международното театрално студио FARM IN THE CAVE, създадено в Прага, е известно с работата си да изследва и развива възможните средства на сценична и артистична изразност. Спектаклите им смесват елементи от различни жанрове като драматичен театър, танц, физическа инсталация, музикален театър, и винаги са плод на дълъг лабораторен изследователски процес.

Спектакълът, който ще представят пред българска публика на 23 и 24 октомври в Дом на културата „Борис Христов"- Пловдив, е наречен РАЗОБЛИЧИТЕЛИ.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Viktor Kronbauer

РАЗОБЛИЧИТЕЛИ е спектакъл, който представя тревожното изследване на порочните и престъпни практики на глобалните марки със средствата на физическия, политическия и документален театър и видео арта. Спектакълът повдига много въпроси за влиянието на корпоративните лобистки практики върху демократичните принципи на западните общества, като са ползвани буквални цитати както от разказите на жертвите, така и от изявленията на корпоративните лобисти, с които артистите се срещат в Брюксел.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Viktor Kronbauer

РАЙМУНД ХОГ е немски хореограф, роден през 1949 г. във Вупертал, Германия. Носител е на множество награди като: Награда за хореография на Германия (Deutscher Produzentenpreis für Choreografie) през 2001, Награда на критиката на Франция (Prix de la Critique) през 2006 г. за Swan Lake, 4 Acts (в категорията за най-добър чужд спектакъл). Критици от списание Tanz го обявяват за „Танцьор на годината" за 2008 г. Неговият спектакъл КВАРТЕТ ще бъде част от програмата на ONE DANCE WEEK и ще бъде представен на 26 октомври от 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов" - Пловдив.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Rosa-Frank.com

КВАРТЕТ съчетава прецизността на детайла с богатството на простотата. Това е спектакъл, който събира на едно място всички любими танцьори на Хог. Хореографията се придържа към фиксирани последователности от стъпки и жестове, красотата на музиката опиянява, а танцът оставя отпечатъците си върху телата и душите, на всички, които го съпреживяват.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Rosa-Frank.com

Компания MPTA -  les mains les pieds et la tête aussi (Ръцете, краката и главата също) e основана през 2011 г. във Франция. Интригуващото при тази танцова компания е как успешно смесва театрални и танцови елементи с циркови техники. Спектаклите им са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език. На българска сцена те ще представят две свои творби: НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... и АЛИ. Като част от селекцията на ONE DANCE WEEK спектаклите ще бъдат играни на 28 октомври от 19:00 ч. В Дом на културата „Борис Христов" - Пловдив.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Manon Valentin

НИЕ СМЕ КАТО ОНЕЗИ ЖАБИ... е последният спектакъл на Али Табет и Хеди Табет, в който хореографите се занимават с теми, свързани с любовта, брака, взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност. Двама мъже и една жена се впускат в приключението на любовта с нейните несигурности, колебания, двойнственост.

Вторият спектакъл - АЛИ, изследва въпросите за другостта и различието и тяхното възприемане и нагласи от страна на обществото. Двама човека, различни в телесния си потенциал, се срещат и диалогизират отвъд думите. Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Manon Valentin

ТРАЖАЛ ХАРЕЛ е американски артист, хореограф и изпълнител от Ню Йорк. Автор е на множество хореографски проекти, като най-известният сред тях е серията представления „Twenty  Looks  or Paris  is  Burning  at  The  Judson  Church", които съчетават воугинг традицията и ранния постмодерен танц. През 2012 г. едно от представленията от серията „Аntigone Sr." печели наградата Bessie за най-добра продукция.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Paula Court & AnnavanKooij

М)ИМОЗА е и спектакълът, който американецът ще представи на българска сцена по време на ONE DANCE WEEK. Датата е 29 октомври от 19:00 ч. в Дом на културата „ Борис Христов" - Пловдив.

(М)ИМОЗА. Това е заглавието на средната версия - големина (М), от серията спектакли на Тражал Харел в седем размера от XS до XL под общото заглавие Двайсет изгледа или "Париж гори" в Джъдсън чърч. Концептуално спектаклите са обединени от идеята да срещнат две паралелни линии на развитие на танца, които нямат пресечна точка във времето на своето възникване - това са воуг сцената на Харлем през 60-те, организирана в т. нар. балове, където се изявява маргинализираната хомосексуална общност афро-американци и латино мъже, и новаторската постмодерна вълна, асоциирана с динамичната формация артисти около Джъдсън Чърч Данс Тиътър.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Paula Court & AnnavanKooij

Хореографът Филип Сер, роден и прекарал първите пет години от живота си в Алжир, е основател на танцовата компания PHILIPPE SAIRE, създадена през 1986 г. Освен че развива собствен репертоар, компанията активно съдейства за развитието на съвременния танц в Швейцария. През 1995 г. CIE Philippe Saire открива в Лозана собствено пространство - Théâtre Sévelin 36. Своят спектакъл ЗАТЪМНЕНИЕ ще представят във фестивалните дни на ONE DANCE WEEK на датите 31 октомври и 1 ноември, съответно от 19:00ч. И 20:30 ч в Дом на културата „Борис Христов" - Пловдив.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Philippe Weissbrodt

ЗАТЪМНЕНИЕ е графичен спектакъл-инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство, в който хореографът Филип Сер се завръща към любимият си артистичен жанр - рисуването. Основната субстанция, използвана по време на спектакъла, е черният гранулат, чиято материалност и изобразителен потенциал влиза във взаимодействие с живата реалност на телата. Върху хиляди черни частици изпълнителите „рисуват", оставяйки следи със своите движения.

Испанското "Животно" открива ONE DANCE WEEK
netinfo

Фотография: Philippe Weissbrodt